Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sputnik a alcătuit topul celor mai dese încălcări ale drepturilor consumatorilor

© Sputnik / Мирослав Ротарь / Fructe legume strada
Fructe legume strada - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În Moldova, cel mai des se încalcă drepturile consumatorilor la servicii de calitate şi cele privind calitatea produselor.

CHIŞINĂU, 10 aug – Sputnik. Preşedintele Centrului pentru protecţia consumatorilor, avocatul Denis Staruş, a făcut pentru Sputnik un top al celor mai dese încălcări ale drepturilor consumatorilor.

Pe primul loc, pe parcursul unei perioade îndelungate, este modul în care sunt prestate serviciile comunale şi calitatea acestora. 

Presentation of the major international news brand, Sputnik - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sputnik Moldova, partener al Centrului pentru protecţia consumatorilor

„Dacă nu este sezonul de încălzire, atunci avem probleme cu majorarea tarifelor. Am primit la Centru plângeri, petiţii, întrebări: de ce s-au majorat tarifele la gaz şi lumină, a fost legal acest lucru, cum să procedeze consumatorul şi cum să reacţioneze la aceste majorări”, a declarat Staruş.

Pe locul doi se află calitatea produselor alimentare. „Această poziţie în top este menţinută o perioadă îndelungată, mai ales vara, pe timp de caniculă”, a precizat preşedintele Centrului pentru protecţia consumatorilor.

Topul celor mai dese încălcări ale drepturilor consumatorilor este continuat de calitatea prestării serviciilor. „În prezent, la Centru se înregistrează o creştere a plângerilor privind calitatea serviciilor turistice”, a declarat Staruş.

În ansamblu, consumatorii se plâng în privinţa calităţii serviciilor de transport, de reparaţii a locuinţelor, a aparatajului electric. 

Вода, APĂ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Livrarea apei calde în capitală către consumatori va fi sistată

Locul patru în clasamentul celor mai dese încălcări ale drepturilor consumatorilor este ocupat de calitatea produselor nealimentare. „Este vorba de produsele industriale, de uz casnic, care deseori se defectează înainte de a expira termenul de garanţie. La Centru se înregistrează cazuri când agentul economic nu vrea să întoarcă banii atunci când se defectează  televizoarele, frigiderele, aparatele de aer condiţionat, chiar în perioada când acestea au garanţie. Sau persoana care trebuie să repare defecţiunile vine la consumator peste o lună de la depunerea solicitării”, a precizat preşedintele Centrului pentru protecţia consumatorilor.

Staruş a declarat pentru Sputnik că cetăţenii RM îşi cunosc drepturile în calitate de consumator şi ştiu unde trebuie să se adreseze. Aceiaşi situaţie se atestă şi în cazul celor care prestează servicii. „Deoarece ei ştiu că pot fi sancţionaţi dacă nu respectă drepturile consumatorilor”, a declarat avocatul.

Preşedintele Centrului pentru protecţia consumatorilor a precizat că, în satele unde nu sunt organizaţii la care consumatorii se pot adresa pentru protejarea drepturilor sale, primăria este organul unde trebuie să vină cetăţeanul pentru a fi ajutat în acest proces.

Sputnik Moldova şi Centrul pentru protecţia consumatorilor au stabilit un parteneriat informaţional, scopul căruia este de a mediatiza pe larg modul în care în Moldova sunt respectate drepturile consumatorilor, mecanismele de apărare a acestor drepturi şi ce trebuie să cunoască consumatorul pe a nu fi înşelat. Cititorii Sputnik Moldova vor putea adresa întrebări sau solicita ajutor de la specialiştii Centrului pentru protecţia consumatorilor şi la adresa electronică Sputnik Moldova: consumator@sputnik.md. 

Fluxul de știri
0