Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: zvonurile cu privire la default doar tensionează situația

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
Utilizarea termenului ”default” în Moldova, la moment este pur și simplu incorectă.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Zvonurile despre incapacitatea de plată în Moldova înseamnă pur și simplu o tensionare a situației, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova Galina Șelari, director executiv la Centrul de Cercetare Sociologică din Moldova, expert în economie.

Republica Moldova
BNM prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 8,1%

”Deocamdată, singurul comunicat pe care nu l-am văzut este acela că Moldova nu-și poate onora datoriile. Situația în care statul nu-și poate onora datoriile se numește default. Asemenea informații n-au venit nici de la Ministerul Finanțelor, nici de la Banca Națională. Mai mult decât atât, specialiștii de la aceste instituții afirmă că suma datoriilor externe garantate de stat se reduce. Atunci de să vorbim despre un default artificial?”, a  opinat interlocutoarea.

Potrivit ei, comunicatele instituțiilor de stat care controlează și poartă răspunderea pentru relațiile Moldovei cu actualii parteneri externi, deocamdată nu trezesc îndoieli din punctul de vedere al reciprocității.

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
BNM: preţurile în Moldova vor creşte semnificativ

”Da, raportul datoriei externe față de PIB crește, dar nu este critic. De aceea, aceste vorbe doar tensionează situaţia. Oamenii, pur și simplu, nu înțeleg cuvântul ”default”, dar își dau seama că este ceva negativ. Prin urmare, utilizarea acestui termen acum, inclusiv în presă, este incorectă”, a subliniat expertul.

Moldova se află într-o criză economică. Problema este cât timp se va afla ţara în asemenea situație.

Potrivit lui Șelari, populația trebuie să-și revizuiască bugetul, pornind de la condițiile actuale.

”În primul rând, autoritățile trebuie să calculeze ce se va întâmpla dacă situația se va înrăutăţi şi mai mult și ce va fi dacă FMI nu va veni, dacă negocierile vor dura, dacă bugetul nu va avea un sprijin. Noi am fost în această situație la începutul anilor 2000. Dar atunci am avut un plan de acțiuni cu luarea în calcul a tuturor ”dacă”.

Economistul presupune că inflația va crește la sfârșit de an și va fi mai mare decât prognozează experții de la Banca Națională, care așteaptă un indicator de 9,3%. ”Chiar Drăguțanu a recunoscut că dacă se va întâmpla ceva și va urma încă o majorare de tarife, atunci indicatorul poate fi mult mai prost. Cred că chiar asta se va întâmpla. Dacă inflația va continua să crească, atunci stabilizarea prețurilor va dura şi mai mult timp”, a încheiat Șelari.

Fluxul de știri
0