Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 8,1%

Abonare
Pentru prima dată în ultimele 12 semestre inflaţia a ieşit din coridorul de 5%, a declarat joi în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost prezentat „Raportul asupra inflaţiei”, Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

CHIŞINĂU, 7 mai – Sputnik-Moldova. Pentru prima dată în ultimele 12 semestre inflaţia a ieşit din coridorul de 5%, a declarat joi în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost prezentat „Raportul asupra inflaţiei”,  Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). 

IMF Cuts Forecast for US Economy - Sputnik Moldova
Exporturile şi importurile au scăzut anul trecut cu peste 3%

BNM a revizuit în creştere prognozele asupra inflaţiei pentru 2015 şi 2016. Astfel, pentru anul în curs BNM prognozează o rată a inflaţiei de 8,1%, cu 2,3 puncte procentuale mai mult faţă de prognoza stabilită în ianuarie. În 2016, rata anuală a inflaţiei va înregistra valoarea de 6,4%, în creştere cu 0,3 p.p. decât s-a estimat anterior.   

Factorii care au influenţat creşterea prognozei inflaţiei sunt deprecierea peste aşteptări a  monedei naţionale.

Guvernatorul a declarat că anul trecut inflaţia medie a fost de 5,1%.

În luna martie rata inflaţiei a fost de 7,4%, iar ritmul de creştere a preţurilor a atins în martie 10,6% faţă de 6,3% în decembrie 2014.

 

Fluxul de știri
0