Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovagaz avertizează: tariful majorat la gazele naturale trebuie menţinut

© Sputnik / Alexander Mazurkevich / Accesați arhiva multimediaГазовая компрессорная станция "Укртрансгаз" в городе Боярка
Газовая компрессорная станция Укртрансгаз в городе Боярка - Sputnik Moldova
Abonare
SA „Moldovagaz” îşi exprimă îngrijorarea faţă de campania desfăşurată în mass-media cu scopul de a abroga tarifele la gazele naturale adoptate de ANRE la 18 iulie.

CHIŞINĂU, 7 aug – Sputnik. Moldovagaz se arată îngrijorată de cererea premierului şi Consiliului Suprem de Securitate de a revedea tarifele la gaz pentru consumatorul final, care au fost majorate cu 15% la 18 iulie de Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE). 

Национальное агентство по регулированию в энергетике - Sputnik Moldova
Republica Moldova
ANRE vrea argumente pentru revizuirea tarifelor la gazele naturale

„Tarifele reglementate la gazele naturale nu au fost revizuite din septembrie 2011. În acest timp SA „Moldovagaz” şi întreprinderile sale afiliate au acumulat pierderi de circa 3,9 miliarde lei, iar datoria faţă de „Gazprom”, fără regiunea din stânga Nistrului, pentru perioada 2011 – primul semestru al acestui an, atinge cifra de 454,9 milioane dolari”, informează furnizorul. 

În cazul în care ANRE va decide să abroge sau să suspende noile tarife reglementate la gazele naturale, Moldovagaz anunţă că va suferi daune considerabile, prin înrăutăţirea bruscă a situaţiei financiare şi prin majorarea şi mai mult a datoriei faţă de Gazprom. 

„Aceasta va spori riscul de întrerupere a aprovizionării stabile cu gaze naturale în perioada rece a anului”, avertizează Moldovagaz. 

Gazprom - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Gazprom a ieftinit gazul livrat în Moldova

Potrivit furnizorului, în cazul în care Moldovagaz va pierde posibilitatea de stingere a datoriei pentru gazele naturale furnizate, conform prevederilor contractuale Gazprom va putea sa micşoreze, iar ulterior să stopeze în totalitate furnizarea gazelor naturale, fapt de care Gazprom a informat Moldovagaz  în februarie 2015.

„Anularea sau suspendarea tarifelor reglementate poate cauza revizuirea relaţiilor contractuale de către Gazprom pentru furnizarea gazelor naturale Republicii Moldova în anul 2016, invocând inclusiv datoria acumulată”, susţine Moldovagaz.

ANRE a anunţat că va analiza dacă sunt suficiente argumente pentru revizuirea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorul final după ce va recepţiona recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, precum și prognoza Ministerului Economiei privind evoluția prețurilor de achiziție a gazelor naturale.

Premierul Valeriu Streleţ a recomandat ANRE să discute revizuirea tarifelor la gazele naturale, pe care le consideră prea mari.

Revizuirea tarifelor la gazele naturale a fost unul dintre subiectele discutate și la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc în prima parte a zilei de miercuri.

Preţul gazului rusesc procurat de Moldova din Rusia s-a ieftinit cu 166 de dolari faţă de anul trecut. În trimestrul III preţul de livrare a gazului rusesc s-a redus cu aproape 20% şi va costa 210 dolari pentru mia de metri cubi.

 

Fluxul de știri
0