Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gazprom a ieftinit gazul livrat în Moldova

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul anului, preţul gazului rusesc care este livrat în Moldova s-a ieftinit cu 44 la sută.

CHIŞINĂU, 31 iul – Sputnik. Preţul gazului rusesc procurat de Moldova din Rusia s-a ieftinit cu 166 de dolari faţă de anul trecut. Valeriu Rusu, consilierul viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, a declarat pentru Sputnik Moldova că în trimestrul III preţul de livrare a gazului rusesc s-a redus cu aproape 20%. 

Осветительные лампы - Sputnik Moldova
Societate
ANRE a majorat tarifele la energia electrică

„În lunile iulie – septembrie, Gazprom va livra Moldovei gaz la preţul de 210 dolari pentru mia de metri cubi”, a precizat Rusu.

Acesta este cel mai mic preţ din ultimii cinci ani. În trimestrul IV al anului 2009, gazul rusesc pentru Moldova costa 196 de dolari. 

Первая в России электростанция с парогазовым бинарным циклом - Sputnik Moldova
Republica Moldova
UE salută creşterea tarifelor la gaz şi lumină în Moldova

În trimestrul IV al anului trecut, Moldova achita Gazprom-ului 376 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz. Astfel, de la începutul anului, preţul gazului rusesc care este livrat în Moldova s-a ieftinit cu 44%.

Gazul livrat de Rusia Moldovei este mai ieftin decât cel pe care ajunge ţara noastră prin conducta Iaşi – Ungheni. Pentru o mie de metri cubi de gaze primit din România, Moldova plăteşte 255,22 dolari.

Estimativ, într-un an Moldova importă din Rusia în jur de 1,1 miliarde de metri cubi de gaze, excluzând partea stângă a Nistrului.

Contractul de furnizare a gazelor în Republica Moldova pentru 2015 a fost semnat în noiembrie trecut la Chişinău de preşedintele SA „Moldova-Gaz”, Alexandr Gusev, şi vicepreşedintele concernului rus „Gazprom”, Alexandr Medvedev.

ANRE a majorat tarifele pentru gazele naturale pentru consumatorii casnici cu peste 15%. Astfel, un consum lunar de până la 30 de metri cubi va costa 6 887 de lei pentru o mie de metri cubi, iar cel de peste 30 de metri cubi – 7 175 lei.

Fluxul de știri
0