Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

ANRE chemată în judecată de furnizori

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональное агентство по регулированию в энергетике
Национальное агентство по регулированию в энергетике - Sputnik Moldova
Abonare
Cei mai mari furnizori de energie electrică şi de gaze naturale amenință ANRE cu chemarea în judecată.

CHIŞINĂU, 23 iul – Sputnik. La câteva zile după aprobarea de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a deciziilor de majorare a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale furnizate consumatorilor finali, conducerea companiilor”RED Union Fenosa”, ”Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.A. şi SA „Moldovagaz” s-a arătat nemulţumită de ratele mici de majorare a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, de neincluderea în tarife a devierilor financiare acumulate în urma deprecierii valutei naţionale în raport cu dolarul SUA şi a avertizat Consiliul de Administraţie al ANRE despre posibila contestare a hotărârilor acesteia în instanţă de judecată.

Осветительные лампы - Sputnik Moldova
Societate
ANRE a majorat tarifele la energia electrică

Consiliul de Administraţie al ANRE precizează că a luat decizia privind neincluderea în tarife a devierilor tarifare acumulate în urma devalorizării monedei naționale în anii 2014 – 2015. „Prezenta ajustare urmează să acopere doar costurile de procurare a resurselor energetice, garantând astfel continuitatea asigurării acestora”, susţine ANRE.

Consiliul consideră că toate devierile tarifare acumulate de operatori urmează să fie verificate în mod minuţios şi examinate în şedinţe publice, pentru a lua ulterior decizia privind  reeşalonarea lor pe următorii ani și includerea în tarif în procesul de actualizare a acestuia. 

Potrivit noilor majorări aprobate de ANRE, consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de,,Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” vor achita un tarif de furnizare de 2,16 lei/kWh, cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 1,95 lei/kWh și consumatorii conectați la reţelele de tensiune înaltă – un tarif de 1,68 lei/kWh. 

Totodată, tarifele pentru gazele naturale pentru consumatorii casnici s-au majorat cu oeste 15%. Astfel, un consum lunar de până la 30 metri cubi va costa 6 887 lei pentru o mie de metri cubi, iar de peste 30 metri cubi – 7 175 lei.

 

Fluxul de știri
0