Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Este Chişinăul accesibil pentru toţi?

© Sputnik / Александр Уткин / Accesați arhiva multimediaМужчина в инвалидном кресле
Мужчина в инвалидном кресле - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe persoane cu dizabilităţi locomotorii şi mame cu cărucioare pentru copii au testat gradul de accesibilitate a rampelor în clădirile publice din Chişinău.

CHIŞINĂU, 5 aug – Sputnik. Edificiile băncilor, oficiilor poștale, magazinelor, farmaciilor și altor clădiri publice din Chișinău sunt inaccesibile pentru persoanele aflate în scaunul rulant sau pentru mămicile cu copii în cărucioare. 

Mai multe persoane în scaunul rulat și mămici care-și duc copiii în cărucioare au participat la maratonul „Chișinăul accesibil pentru toți”, care s-a desfășurat concomitent în sectoarele Râșcani, Centru, Buiucani și Botanica. În cadrul acțiunii s-a verificat dacă rampele de acces pot fi utilizate. 

dizabilitate - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Măsurile de protecție a persoanelor cu dizabilități, îmbunătățite

Din 13 clădiri publice din sectorul Râșcani, zece s-au dovedit a fi totalmente inaccesibile. „În aceste clădiri publice nu poate intra o persoană cu scaun rulant sau o mămică care duce copilul în cărucior. Este imposibil. Rampele sunt prea înalte și uneori sunt prea înguste”, a declarat pentru Sputnik Moldova reprezentantul Asociației „Motivație”, Mariana Morari.

Doar o clădire din cele 13 a fost considerată accesibilă și alte două parțial accesibile. 

Лица с ограниченными возможностями - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Persoanele cu dizabilități mintale din Moldova, limitate în drepturi

„În cele pe care noi le-am considerat parțial accesibile a putut intra doar mămica cu căruciorul, deoarece a putut să-l împingă, iar eu în scaun rulant nu am putut intra. Am avut nevoie de altă persoană care mi-a împins scaunul rulant cu greu. Nici cei care se aflau în scaunul rulant electric nu au putut să intre, deoarece rampa era prea îngustă”, a spus Morari. 

În opinia persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, administratorii acestor clădiri instalează rampele de acces doar de dragul legii. 

„Cea mai mare problemă este că administratorii cheltuiesc bani pentru două șine paralele care nu pot fi considerate rampe”, a menționat Morari.

Conform normelor, înălțimea rampelor de acces nu trebuie să depășească 80 de centimetri, iar lățimea — un metru. Acestea trebuie să aibă parapete și să nu fie lunecoase.

 

Fluxul de știri
0