Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Persoanele cu dizabilități mintale din Moldova, limitate în drepturi

© Sputnik / Александр Уткин / Accesați arhiva multimediaЛица с ограниченными возможностями
Лица с ограниченными возможностями - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova, drepturile persoanelor cu dizabilități mintale și intelectuale sunt respectate parțial.

CHIŞINĂU, 31 iul – Sputnik. Cel puțin asta arată rezultatele studiului elaborat de către Oficiul Înaltului Comisar ONU privind Drepturile Omului(OHCHR) și Organizația Mental Disability Advocacy Centre(MDAC) din Ungaria. 

Raportul se referă la modul în care au fost respectate trei drepturi prevăzute de Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Deficiențe, în special: dreptul la educație incluzivă, dreptul la capacitate juridică și dreptul de a trăi independent în comunitate. 

“În societatea noastră persoanele cu dizabilități psihosociale nu sunt vizibile deloc”, a declarat pentru Studio „Sputnik-Moldova”, consultantul pentru promovarea diversității în cadrul Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite, Xenia Siminciuc.

Ofițerul pentru drepturile omului în cadrul Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite, Alina Grigoraș, a declarat pentru Sputnik Moldova că, “odată ce o persoană cu dizabilitate mintală din Moldova este privată de capacitatea juridică, viața sa devine total supusă deciziilor tutorelui ei, inclusiv în gestionarea finanțelor și a proprietății”. 

 “Încălcarea cea mai gravă este că persoana cu dizabilitate nu este întrebată cine dorește să-i fie tutore. Acest lucru este impus de Departamentul de Asistență Socială. Noi avem cazuri foarte concrete când tutorele este în conflict cu persoana aflată sub tutelă ”, a declarat Grigoraș.

În Republica Moldova sunt peste 15 mii de persoane cu dizabilități. Rezultatele studiului privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Mintale sau Intelectuale în țara noastră arată că aproape 4000  de persoane cu deficiențe au fost private de capacitatea juridică. Aceste persoane nu pot să se căsătorească, să divorțeze sau să încheie un contract de muncă. Legislația națională acordă putere de decizie extinsă tutorilor, mulți dintre ei aleg să plaseze persoanele cu deficiențe în instituții închise împotriva voinței lor, folosesc alocațiile lor de dizabilitate și controlează patrimoniul persoanei aflate sub tutelă.


Fluxul de știri
0