Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Măsurile de protecție a persoanelor cu dizabilități, îmbunătățite

© Sputnikdizabilitate
dizabilitate - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre care are scopul de a îmbunătăți măsurile de protecție a persoanelor cu dizabilități în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU și alte acte legislative privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

CHIŞINĂU, 10 iunie – Sputnik. În cadrul ședinței de miercuri a Guvernului, a fost aprobat un proiect de hotărâre care are scopul de a îmbunătăți măsurile de protecție a persoanelor cu dizabilități în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU și alte acte legislative privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

Prin modificările propuse s-au exclus prevederile discriminării pe criteriu de vârstă la angajarea asistenților personali. Astfel, copiii cu dizabilități, în vârstă de până la 3 ani, vor putea beneficia de serviciile asistenților parentali dacă părinții nu beneficiază de concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani.

De asemenea, a fost exclusă limitarea numărului de ore de interpretare prin utilizarea limbajului mimico-gestual cu ajutorul interpretului pentru persoanele cu deficiențe de auz. Până acum, aceste persoane beneficiau doar de 6 ore pe an.

Proiectul de hotărâre prevede că persoanele care beneficiază de serviciul de plasament familial pentru adulți și care sunt la întreținerea deplină a statului vor primi 25% din pensia stabilită conform prevederilor legale.

Modificările au fost efectuate ca urmare a multiplelor sesizări ale instituțiilor și organizațiilor din domeniu. 


Fluxul de știri
0