Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Legea în Moldova funcţionează parţial

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Procuratura Generală a verificat legalitatea şi modul în care au fost executate pedepsele penale în perioada anului 2014 - privarea de dreptul de a conduce mijlocul de transport, aplicate persoanelor condamnate pentru comiterea accidentelor rutiere.

CHIŞINĂU, 4 aug – Sputnik. Procurorii au constatat, în urma unor controale, sute de cazuri în care persoane condamnate pentru comiterea accidentelor rutiere şi private, prin sentinţe judecătoreşti, de dreptul de a conduce mijloace de transport, în realitate continuă să fie participanţi activi la traficul rutier, deoarece permisele de conducere nu le-au fost ridicate.

poliţie полицейский - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Aproape două mii de şoferi au fost prinşi băuți la volan

Rezultatele investigaţiilor au arătat că, deşi legislaţia prevede că, „executarea ridicării provizorii a permisului de conducere a mijloacelor de transport se asigură de către organul de poliţie rutieră în a cărui rază teritorială se află domiciliul prevenitului”, această prescripţie nu este respectată de Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP).

S-a stabilit că, deşi consilierii de probaţiune expediază pe adresa Centrului Unic de Monitorizare şi Coordonare al INP avize în termenul legal stabilit, în realitate, dosarele personale ale condamnaţilor nu conţin date care ar confirma faptul ridicării de către INP a permiselor de conducere ale persoanelor private de acest drept.

Полиция - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pe drumurile Moldovei circulă peste o mie de şoferi fără permis

Investigaţiile procurorilor au relevat că verificările INP la executarea pedepsei complimentare sub formă de privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport se limitează doar la prezentarea informaţiei cu privire la respectarea de către persoana condamnată pentru săvârşirea unui accident rutier a prevederilor Regulamentului circulaţiei rutiere şi nicidecum la ridicarea permisului de conducere.

Cele constatate, potrivit procurorilor, „denotă o lipsă de responsabilitate şi atitudinea neconştiincioasă din partea colaboratorilor INP faţă de obligaţiunile de serviciu, precum şi controlul neadecvat din partea factorilor de decizie asupra activităţii subdiviziunii specializate a Inspectoratului General al Poliţiei”.

Procuratura Generală va sesiza Ministerul Afacerilor Interne în vederea lichidării încălcărilor în activitatea instituţiilor din subordine, cu informarea asupra măsurilor întreprinse în vederea neadmiterii lor pe viitor.

Fluxul de știri
0