Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicatele din Moldova au mai multe cerinţe faţă de viitorul Guvern

© Sputnik / Evgheni PanasencoПрофсоюзы
Профсоюзы - Sputnik Moldova
Abonare
Sindicaliștii au prezentat mai multe propuneri pentru programul de activitate al noului Guvern.

CHIŞINĂU, 30 iul – Sputnik. Funcționarea constantă a Comisiei Tripartite, abordarea complexă a metodelor de eradicare a economiei tenebre și a fenomenului de plată a salariului în plic, creșterea graduală a salariilor și eliminarea datoriilor la plata acestora, verificarea veridicității tarifelor stabilite pentru energia electrică și gazele naturale și acordarea de compensații pentru păturile socialmente-vulnerabile – acestea sunt cele mai importante revendicări ale sindicatelor care au fost înaintate viitorului Cabinet de Miniştri, ce urmează să fie învestit joi în Parlament. 

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Joi, Valeriu Streleţ vine în Parlament pentru a cere vot de încredere

Sindicaliștii propun ca în componența Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective (CNCNC) din partea Guvernului să fie numiți miniștrii Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Economiei, Finanțelor, Justiției, Educației și Sănătății, care au atribuție nemijlocită la subiectele ce sunt abordate în cadrul ședințelor. 

Профсоюзы Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Sindicatele cer compensaţii şi indexări şi ameninţă cu proteste

Membrii Comitetului Confederal al CNSM au propus și unele măsuri care ar combate economia informală și plata salariului în plic. ”Guvernul viitor nu are altă soluție, decât să lupte cu acest fenomen negativ, care, în viziunea noastră reprezintă cea mai importantă problemă a țării”, a declarat Oleg Budza, președintele CNSM. 

Potrivit lui, cele 15 miliarde de lei care circulă în subteranul economiei naționale ar putea fi orientate la majorări de salarii și la acordarea compensațiilor pentru persoanele nevoiașe.

Totodată, liderul CNSM a menționat necesitatea modificării Codului penal și celui contravențional prin înăsprirea amenzilor pentru întârzieri la plata salariilor, dar și pentru practicarea achitării salariilor în plic și a muncii la negru.

” În economia reală se acumulează niște restanțe salariale enorme, care trebuie să fie lichidate, iar Guvernul trebuie să adopte actele legislative necesare care să nu tolereze asemenea manifestări. În alte state aceste sancțiunile sunt foarte dure”, a declarat Budza.

Alte propuneri ale sindicatelor țin de reformarea sistemului de salarizare și stabilirea unui singur salariu minim pe țară în mărime de 50-60 la sută din salariul mediu pe economie, cu o ulterioară indexare a acestuia la nivelul  indicelui prețurilor de consum, dar și de promovarea politicilor fiscale ce ar viza reducerea poverii fiscale pentru persoanele fizice cu venituri reduse.

Sindicatele au cerut revizuirea tarifelor, recalcularea și chiar efectuarea auditului la companiile furnizoare de gaz şi electricitate.

De asemenea, reprezentanții salariaților insistă asupra modificării legislației cu privire la pensii în vederea unificării mecanismului de stabilire a pensiilor pentru toți beneficiarii și elaborarea unei formule unice și simplificate de calculare a pensiei; urgentării adoptării Programului național în domeniul securității și sănătății în muncă, eficientizării cheltuielilor Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și îmbunătățirii calității serviciilor medicale.

 

Fluxul de știri
0