Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicatele cer compensaţii şi indexări şi ameninţă cu proteste

© SputnikПрофсоюзы Молдовы
Профсоюзы Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Majorarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale va conduce la înrăutățirea drastică a nivelului de viață al populației din Republica Moldova, declară sindicatele.

CHIŞINĂU, 20 iul – Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu  situaţia creată în urma majorării tarifelor la energia electrică și gazele naturale pentru consumatorii finali. Această decizie, potrivit sindicatelor, va genera scumpiri în lanţ şi va conduce la diminuarea veniturilor populaţiei şi ale agenților economici autohtoni.

Осветительные лампы - Sputnik Moldova
Societate
ANRE a majorat tarifele la energia electrică

Mai mult, sindicaliştii au cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să reexamineze hotărârile privind aprobarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică, iar ca urmare a verificării indicatorilor principali și corectitudinii calculelor prezentate de furnizori să stabilească tarife reale și justificate.

O altă solicitare a sindicatelor este ca „autoritățile să nu admită majorarea dramatică a tarifelor și prețurilor și să vină cu un pachet de măsuri de susținere financiară a populației prin acordarea compensațiilor la plata energiei electrice și gazelor naturale, care ar acoperi partea de majorare a tarifelor”. Potrivit CNSM, aceste măsuri sunt important inclusiv „în scopul evitării tensiunilor sociale”.

Astfel, CNSM a cerut „indexarea de urgență a veniturilor salariale, indemnizațiilor și pensiilor”.

Într-o declaraţie a sindicatului se menţionează că ”puterea de cumpărare a populației ţării noastre este una dintre cele mai scăzute de pe glob, ocupând tocmai poziţia 109 din 119 state — veniturile lunare medii ale unei persoane în Republica Moldova valorează astăzi mai puţin de 88 de euro, 64,5 % din salariați beneficiază de salariu mic și mijlociu, 92% din pensionari au o pensie mai mică de 1500 de lei, iar pensia medie pe țară nu acoperă decât 74% din minimul de existență”, iar „majorarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale va conduce la înrăutățirea drastică a nivelului de viață al populației și va diminua, în continuare, puterea de cumpărare, care deja a fost afectată de devalorizarea monedei naționale și de creșterea cu 8,3% a ratei inflației în iunie 2015 față de iunie 2014”.

În cazul în care revendicările lor vor fi ignorate, sindicatele anunță că vor purcede la acţiuni de protest.

 

Fluxul de știri
0