Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

”Pachetul agricol” a fost înregistrat în Parlament

© Sputnik / Тарас Литвиненко / Accesați arhiva multimediaPiersici, agricultura
Piersici, agricultura - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectele de legi care fac parte din aşa zisul "pachet agricol" sunt definitivate, semnate şi au fost înregistrate în Parlament.

CHIŞINĂU, 16 iul – Sputnik. Proiectele legislative de dezvoltare a agriculturii și de susținere a producătorilor agricoli autohtoni, elaborate de Comisia specială parlamentară, au fost înregistrate în Parlament. Comisia va veni în Parlament şi cu un raport despre activitatea pe care a desfăşurat-o, informează serviciul de presă al legislativului.

Sursa a menţionat că joi a avut loc ultima ședinţă a Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor. Deputaţii au semnat ”pachetul agricol”.

Discuţii la Parlamentul RM - Sputnik Moldova
O parte dintre soluţiile pentru agricultură sunt gata de semnare/Candu

Potrivit spicherului moldovean, „proiectele de acte normative, elaborate de Comisie ținând cont de propunerile agricultorilor, vor fi discutate săptămâna viitoare în cadrul comisiilor și a ședinței plenare a Parlamentului”.

Andrian Candu a mai spus că „comisia își va relua activitatea în toamnă, pentru a elabora proiectele de legi referitoare la majorarea Fondului de subvenționare în agricultură și crearea unui mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori”.

Sursa a subliniat că ”Pachetul agricol” vine cu soluții pentru 5 dintre problemele identificate de agricultori împreună cu autorităţile.

Primul proiect de lege instituie, începând cu 1 ianuarie 2015, cota 0 la plata impozitului pe venit, pe un termen de 3 perioade fiscale consecutive, cu condiția reinvestirii profitului în agricultură, precum şi pentru procurarea resurselor necesare producerii agricole.

Cel de-al doilea proiect propune modificarea metodologiei formării prețurilor la produsele petroliere și reglementează dreptul de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu. Potrivit noilor prevederi, aflate în corespundere cu practica europeană, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se vor calcula având ca punct de reper valoarea cotațiilor medii Plattʼs FOB MED, recalculată în moneda națională. La respectiva valoare vor fi adăugate costurile primare de tranzacționare aferente operațiunii de import, cota accizelor, a TVA, precum și marja comercială specifică, stabilită anual de ANRE, care cuprinde valoarea cheltuielilor și a pierderilor înregistrate la comercializarea produselor petroliere.

Al treilea proiect propune modificarea cadrului juridic pentru a asigura participarea reprezentanților asociațiilor de profil, inclusiv ramurale, a producătorilor agricoli în consiliile de observatori care să monitorizeze alocarea fondurilor agricole, inclusiv pentru proiectele naționale în agricultură. Această prevedere va asigura lupta cu fenomenul de corupție și monopol în gestionarea și administrarea resurselor financiare oferite prin programe naționale și de asistență externă în domeniul agricol.

Un alt proiect de lege reglementează introducerea unor norme de reglementare care să combată întârzierea plăților în tranzacțiile comerciale a produselor alimentare. La propunerea agricultorilor, proiectul de lege elaborat prevede că termenul de plată pentru produsele agroalimentare ușor perisabile nu poate fi mai mare de 30 zile calendaristice, din momentul livrării produselor agricole de către furnizori. Parlamentarii mai propun aplicarea unor măsuri de salvgardare la importul unor produse, pentru a proteja producătorul local.

 

Fluxul de știri
0