Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O parte dintre soluţiile pentru agricultură sunt gata de semnare/Candu

© Parlamentul RMDiscuţii la Parlamentul RM
Discuţii la Parlamentul RM - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Spicherul moldovean, Andrian Candu, susţine că o parte din proiectele de legi pentru susţinerea agriculturii vor fi semnate de deputaţi şi vor deveni iniţiative legislative.

CHIŞINĂU, 7 iul – Sputnik. „Se pare că azi e ultima şedinţă de lucru a comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor”, a declarat marţi spicherul moldovean, Andrian Candu, după şedinţa acestei comisii.

Уборка зерновых, agricultura - Sputnik Moldova
Cele mai importante probleme ale agriculturii au rămas nesoluţionate

Candu a subliniat că au fost coordonate cu ministere şi reprezentanţii agricultorilor o parte importantă a soluţiilor pentru susţinerea agriculturii. „Rămâne să mai lucrăm la redactarea proiectelor de legi agreate. Într-o zi-două, într-un mod poate mai ceremonios, deputaţii care fac parte din această comisie ar urma să semneze aceste proiecte de legi. Marea restanţă a rămas majorarea fondului de subvenţionare în agricultură şi sistemul de creditare a agriculturii”, a spus Candu, subliniind că la aceste chestiuni urmează să se revină. La ora actuală, ele nu pot fi soluţionate din motive tehnice, determinate de faptul că guvernul este interimar şi nu pot avea loc nici negocieri cu creditorii externi şi nici nu pot fi operate rectificări la buget, a mai menţionat Candu. Dânsul a afirmat că până la sfârşitul actualei sesiuni a Parlamentului proiectele respective ar urma să fie adoptate.

Spicherul a menţionat că s-a ajuns la înţelegeri privind TVA, impozitul pe venit, importul de către agricultori a carburanţilor, sprijinirea în comerţul interior a fermierilor autohtoni în relaţiile cu comercianţii şi protejarea produselor agricole autohtone în faţa unor produse din Ucraina comercializate în RM la preţuri dumping.

Aceste soluţii „nu vor crea găuri în bugetul de stat. Este vorba doar despre unele mici reduceri ale încasărilor. Ne-am dorit să oferim mai mult, dar trebuie să ţinem cont de realităţile economice de azi”, a mai spus Candu.

 

Fluxul de știri
0