CHIŞINĂU, 9 iul – Sputnik. Până la începutul anului de studii, școlile de meserii urmează a fi reorganizate în școli profesionale. Restructurarea are loc în conformitate cu prevederile Codului Educaţiei.
Totodată, urmează să fie reorganizate și școlile profesionale care nu asigură calitatea instruirii, având un potențial didactic limitat și un număr mic de elevi.
Propunerea Ministerului Educației se bazează pe rezultatele unui raport de cartografiere elaborat cu sprijinul unui proiect al Uniunii Europene. Potrivit lui Adrian Stoica, consultant în cadrul proiectului Uniunii Europene ”Asistență tehnică pentru învățământul și formarea profesională în Republica Moldova”, evaluarea s-a făcut în baza a cinci criterii: resursele umane, procesul educațional, baza tehnico-materială, colaborarea cu mediul academic, finanțarea instituției.
Astfel, din cele 97 de școli profesionale evaluate, 24 au obținut calificativul ”bine”, altele 45 – ”mediu”, iar 24 – ”slab”. Raportul a mai arătat că statul alocă tot mai mulți bani pentru acest sector, în timp ce numărul de elevi scade constant an de an, iar baza tehnico-materială nu se dezvoltă.
În același timp, fiecare al doilea bloc de studii este în stare avansată de uzură, fiecare a treia cantină din școlile profesionale nu funcționează, iar din numărul total de 199 de cămine, doar 132 sunt utilizate.
Ministerul Educației a propus instituirea, în următorii ani, a 10 centre de excelență și consolidarea rețelei de școli profesionale care să răspundă celor mai înalte rigori de calitate.
Proiectul mai prevede că cinci școli de meserii vor fi reorganizate în școli profesionale, iar alte cinci vor deveni filiale ale unor școli profesionale din imediata apropiere. Totodată, în 2 instituții cu cele mai slabe rezultate va fi sistată admiterea. Este vorba despre școala de meserii din Fălești și cea din Todirești, Anenii Noi.
Proiectul cu privire la restructurarea rețelei de instituții de învățământ profesional tehnic urmează să intre în vigoare după aprobarea acestuia de către Guvern.