Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A fost lărgit spectrul de meserii în şcolile profesionale

© Sputnik / Olga Butenop / Accesați arhiva multimediaСдача экзаменов, examen
Сдача экзаменов, examen - Sputnik Moldova
Abonare
În planul de admitere din acest an în şcolile profesionale au fost incluse 25 de meserii noi.

CHIŞINĂU, 9 iul – Sputnik. În anul de studii 2015-2016, în şcolile profesionale din ţară vor fi admişi 11 mii de elevi. Potrivit planului de înmatriculare aprobat de Ministerul Educaţiei, din numărul total de locuri rezervate pentru şcolile profesionale 9701 sunt cu finanțare de la buget și 1299 – pe bază de contract. 

Examen, Экзамен - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Săptămâna viitoare începe admiterea în colegii

Admiterea în şcolile profesionale începe la 16 iulie şi se încheie la 14 august.  Rezultatele vor fi făcute publice până la data de 16 august.

În perioada 17-20, august va avea loc concursul repetat pentru locurile neacoperite.

Cele mai multe locuri cu finanțare de la bugetul de stat au fost rezervate  pentru domeniul construcții. În același timp, au fost alocate burse pentru pregătirea bucătarilor, pentru meseriile mecanic auto şi electrosudor montator.

În acest an, în planul de admitere pentru școlile profesionale au fost incluse 25 de meserii noi. Majoritatea acestora fac parte din domeniul construcțiilor, agricultură și transport.

O altă noutate este că elevii care nu au absolvit gimnaziul, dar au atins vârsta de 16 ani, pot participa la concursul de admitere în școlile profesionale. Aceşti candidați pot opta pentru meseriile cu durata de instruire de doi ani, în baza unui certificat de confirmare a studiilor urmate, eliberat de instituția de învățământ general în care și-au făcut studiile.

În anul curent a fost rezervat un număr mai mare de locuri la meseriile propuse pentru instruirea duală – 340, față de 60 în anul trecut. Instruirea duală presupune îmbinarea orelor teoretice din cadrul instituției de învățământ cu orele practice organizate la întreprindere.

 

Fluxul de știri
0