Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gribincea: fie un nou tarif la energia electrică, fie pene de curent

© Sputnik / Дмитрий Бальтерманц / Accesați arhiva multimediaЛЭП Electricitate, Электричество
ЛЭП Electricitate, Электричество - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă tariful la energia electrică nu va fi majorat cu 60 la sută, în Moldova sunt posibile deconectări programate ale energiei electrice, susţin reprezentanţii distribuitorului Gas Natural Fenosa.

CHIŞINĂU, 7 iul – Sputnik. Furnizorul moldovean de energie electrică, compania „Energocom”, a dat curs solicitării „Gas Natural Fenosa” de a nu recurge la limitarea livrărilor curentului electric până la 15 iulie.

Ситуация в Дебальцево - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Livrările energiei electrice către populaţie nu vor fi stopate

„Dacă tariful la energia electrică nu va fi majorat cu 60 la sută, atunci va fi inevitabilă limitarea furnizării energiei electrice către consumatorii moldoveni”, a declarat şeful serviciului de presă al companiei „Gas Natural Fenosa”, Vasile Gribincea, într-un interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova.

Silvia Radu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Silvia Radu: deocamdată nu vor fi deconectări de la energie

„Gas Natural Fenosa” a solicitat anterior majorarea cu 60 la sută a tarifului la energia electrică. La rândul său, şeful Agenţiei Naţionale pentru reglementare în Energetică (ANRE), Sergiu Ciobanu, a declarat în cadrul audierilor parlamentare de săptămâna trecută că tariful va fi modificat, cu toate că solicitarea „Gas Natural Fenosa” nu va fi satisfăcută pe deplin. Şeful „InterRAO” rus, Boris Covalciuk, nu exclude posibilitatea limitării livrărilor de energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (Moldavskaia GRES), din cauza datoriilor acumulate de către compania moldovenească de distribuţie. Potrivit lui, contractul în vigoare prevede sistarea livrării în cazul încetării achitărilor.

„Noi putem doar să anunţăm consumatorii că dacă va scădea volumul livrărilor, atunci deconectările vor fi iminente. Dacă în sistem se va reduce tensiunea, separatoarele vor acţiona automat şi cineva va rămâne fără energie electrică. Vom urmări cum se vor produce aceste deconectări, sau, ca în anii 90, vom face deconectări pe ore, de comun acord cu furnizorii”, — a spus Gribincea.

Potrivit lui, furnizorul moldovean de energie electrică, compania „Energocom” a satisfăcut solicitarea „Gas Natural Fenosa” de a nu recurge la limitări de furnizare până la 15 iulie. Până atunci, „Gas Natural Fenosa” trebuie să soluţioneze problemele ce vizează tarifele, care nu corespund la momentul actual cheltuielilor reale pentru furnizarea şi distribuţia energiei electrice.

„Devierile financiare, care au apărut în rezultatul necorespunderii tarifelor, constituie la ziua de astăzi peste 300 de milioane de lei. Iar datoriile faţă de energia electrică furnizată de „Energocom” depăşesc 100 de milioane de lei. „Gas Natural Fenosa” a reuşit până la acest moment să acopere cheltuielile din contul rezervelor sale interne”, — a precizat Gribincea.

Directorul General al ANRE, Sergiu Ciobanu, a refuzat să comenteze situaţia.

 

Fluxul de știri
0