Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O parte a iniţiativelor vizând agricultura sunt practic finalizate

© Parlamentul RMDiscuţii la Parlamentul RM
Discuţii la Parlamentul RM - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii, reprezentanţii Parlamentului şi cei ai Guvernului au ajuns la un numitor comun în privinţa mai multor iniţiative menite să soluţioneze o parte dintre problemele din agricultura moldovenească.

CHIŞINĂU, 6 iul – Sputnik. Proiectele legislative de dezvoltare a agriculturii și susținere a producătorilor agricoli autohtoni, elaborate de Comisia specială parlamentară, urmează a fi introduse în circuitul legislativ în această săptămână, anunţă serviciul de presă al Parlamentului.

parlament - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noi discuţii în susţinerea agricultorilor în Parlament

Sursa face referire la discuţiile din cadrul şedinţei Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor, prezidată, luni, de Speakerul Andrian Candu, la care au fost discutate propunerile agricultorilor în vederea redresării situației în domeniu. La discuții au mai participat ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, și viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vlad Loghin.

Anatol Arapu, ministrul Finanţelor al RM - Sputnik Moldova
Arapu a explicat în ce condiţii vor primi subvenţii agricultorii

Printre propunerile avansate se numără şi instituirea unui consiliu de observatori, cu participarea agricultorilor, care va monitoriza alocarea de fonduri agricole, inclusiv pentru proiectele naționale în agricultură. În acest sens a fost elaborat un proiect de Hotărâre cu privire la asigurarea transparenței în gestionarea mijloacelor financiare a proiectelor naționale și de asistență externă în domeniul agricol. Potrivit proiectului, Guvernul va modifica actele sale normative ce țin de implementarea programelor naționale în domeniul agricol, cu includerea în organele ce gestionează mijloacele financiare a reprezentanților asociațiilor de profil, inclusiv de ramură, a producătorilor agricoli, pentru a monitoriza respectarea prevederilor legale de gestionare a banilor. Această prevedere va asigura lupta cu fenomenul de corupție și monopol în gestionarea și administrarea resurselor financiare oferite prin programe naționale și de asistență externă în domeniul agricol.

O altă propunere ţine de aplicarea, începând cu 1 ianuarie 2015, a cotei zero la plata impozitului pe venit, pe un termen de 3 perioade fiscale consecutive, cu condiția reinvestirii profitului în agricultură. Pentru a evita evaziunile fiscale, Ministerul Finanțelor a propus ca veniturile obţinute de la comercializarea producţiei de fabricaţie proprie din fitotehnie şi zootehnie ale agenţilor economici să constituie cel puţin 75 % din totalul veniturilor. Totodată, în vederea aplicării eficiente a legislației, Ministerul solicită aprobarea unui clasificator al activităților conexe pe care le pot desfășura întreprinderile agricole. Potrivit altei propuneri, Codul fiscal urmează să fie completat în vederea aplicării ratei reduse a TVA de 8% pentru toate produsele agricole.

Sursa mai notează că discuțiile din cadrul ședinței au vizat și proiectul de lege privind introducerea unor norme de reglementare care să combată întârzierea plăților în tranzacțiile comerciale cu produse alimentare. La propunerea agricultorilor, proiectul de lege elaborat prevede că termenul de plată pentru carne, lapte, ouă, fructe, legume și ciuperci proaspete nu poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice, din momentul livrării produselor agricole de către furnizori.

Părţile urmează să revină marţi la discuţii, pentru a dezbate proiectele de legi referitoare la crearea unui mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori și a metodologiei formării prețurilor la produsele petroliere.

Fluxul de știri
0