Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Valeriu Triboi: Pericolul deconectării de la electricitate este minim

© Photo : Captură ecranValeriu Triboi
Valeriu Triboi - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul RM a organizat joi audieri cu privire la securitatea energetică a ţării.

CHIŞINĂU, 2 iul – Sputnik. Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a declarat, joi, în Parlament, că pericolul deconectării de la energia electrică a consumatorilor din RM este unul minim. 

ЛЭП Electricitate, Электричество - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din 1 iulie, riscăm să primim electricitate pe ore

„La moment furnizorul de energie electrică a declarat că este dispus să livreze toată cantitatea necesară pentru consumul curent”, a precizat Triboi.

Viceministrul a anunţat deputaţii că „în cazul sistării complete a livrării de electricitate de către Staţia de la Cuciurgan, Ministerul Economiei a elaborat un plan de acţiuni care permite în trei ore să formăm patru insule pasive prin intermediul cărora RM să importe energie electrică din România şi să acoperim 26% din necesarul de consum al RM”.

Triboi a mai declarat că RM a semnat cu compania ucraineană „Energorânoc” un contract care presupune „posibilitatea echilibrării sistemului energetic al ţării în eventualitatea unor situaţii de dezechilibrare în sistemul energetic naţional”. 

„Sistemul energetic al RM este conectat cu cel ucrainean şi în caz de necesitate colegii ucraineni vor putea acoperi deficitul de electricitate care va apărea”, a asigurat viceministrul. 

Silvia Radu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Silvia Radu: deocamdată nu vor fi deconectări de la energie

Directorul Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, a declarat miercuri în faţa comisiei parlamentare securitate, apărare şi ordine publică că, „în prezent Moldova nu poate importa direct electricitate din Ucraina, deoarece în această ţară există un deficit intern de energie electrică”.

Gas Natural Fenosa a avertizat la începutul acestei săptămâni cu privire la posibilitatea reducerii până la 40% din alimentarea cu energie electrică, din cauza amânării plăților pentru energia furnizată.

Gas Natural Fenosa aminteşte că este forțată să amâne plățile din cauza  neajustării  tarifelor, din 2012, care nu acoperă costul integral al energiei electrice. Compania achiziționează energie electrică în dolari, la o rată de schimb aplicată la calcularea tarifului în vigoare de 11,8 lei pentru un dolar, în condiţiile în care cursul real este 18,68 lei pentru un dolar.

Pentru a evita problemele şi prejudiciile majore cauzate consumatorilor, Gas Natural Fenosa a solicitat Staţiei de la Cuciurgan amânarea aplicării măsurii anunţate până la data de 15 iulie, în speranţa că până atunci ANRE îşi va onora angajamentele şi va aproba noile tarife în corespundere cu cererile prezentate.

Gas Natural Fenosa deserveşte circa 70 la sută din teritoriul ţării.

Fluxul de știri
0