Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Marin Maxian: Ce nereguli electorale a constatat Poliția

© Sputnik / Mihai CarausПолиция получила 52 машины
Полиция получила 52 машины - Sputnik Moldova
Abonare
Comentând numărul mare de sesizări ce nu corespund realității venite din partea cetățenilor, reprezentantul Poliției a spus că acest lucru „parcă se face intentionat, ca să existe mai multe cazuri” de pretinse încălcări electorale.

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Toate cele 2.004 secții de votare de pe teritoriul Republicii Moldova își desfășoară activitatea „în bună ordine și n-au existat întreruperi”, a declarat șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Marin Maxian, la un al treilea briefing organizat astăzi. 

Inspectoratul General al Politiei poliției IGP - Sputnik Moldova
Poliția a raportat mai multe încălcări ale procesului de vot

Poliția a intervenit până la aproximativ ora 15:00 în 63 de situații ce țin de competența sa.

În 8 cazuri a fost vorba de drumuri blocate – grupuri de cetățeni au recurs la aceste acțiuni pentru a împiedica acțiuni ce ar fi, în opinia lor, „transportare organizată” a cetățenilor către secțiile de vot.

„În Fârlădeni traseul a fost deblocat, în Varnița/Bender situația este sub control, Poliția discută cu manifestanții”, a declarat Marin Maxian.

Polițiștii au documentat 5 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot de către votanți.

„În 5 cazuri există bănuiala rezonabilă de corupere a alegătorilor, ulterior va fi dată calificarea juridică”, a anunțat Marin Maxian.

Poliția a înregistrat 17 cazuri de transportare organizată a alegatorilor. Cazurile respective continuă să fie documentate de Poliție și de Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA).

„Se consideră transportare organizată dacă numărul persoanelor este mai mare de 8, iar excepție sunt cursele regulate”, a precizat Marin Maxian.

Полиция получила 52 машины - Sputnik Moldova
Noi încălcări electorale au fost înregistrate de Poliție

Polițiștii au intervenit și în 4 cazuri de agitație electorală.

Comentând numărul mare de sesizări ce nu corespund realității venite din partea cetățenilor, Marian Maxian a spus că acest lucru „parcă se face intentionat, ca să existe mai multe cazuri” de pretinse încălcări.

În proporție de vreo 60%, sesizările cetățenilor la Poliție despre pretinse încălcări electorale nu corespund realității, a declarat Marin Maxian la briefingul anterior. Potrivit lui, unii cetățeni au indicat chiar adrese inexistente sau au semnalat fapte ale unor persoane ce nu există.  

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției a mai relatat că niște jurnaliști au fost agresați verbal de alegători la Rezina, iar cazul urmează să fie cercetat. Marin Maxian a apreciat că, uneori, „prin insistențe, jurnaliștii provoacă” asemenea reacții ale oamenilor.

La Comrat a fost constatată implicarea a două grupuri de voluntari care ajutau persoane în etate să ajungă la secția de vot. Autoritățile s-au implicat în sensul descurajării acestei practici, potrivit șefului adjunct al IGP.

La Sănătăuca, o persoană conducea în stare de ebrietate către secția de vot, iar la o curbură a drumului nu s-a înscris în traseu, dar nimeni n-a fost rănit.

Polițiștii au raportat astăzi 12 cazuri de stare de ebrietate și comerț neautorizat în preajma secțiilor de vot.

De asemenea, Poliția a constatat mai multe cazuri de nerespectare a măsurilor de protecție de virusul COVID-19, inclusiv purtarea incorectă a măștii.

Peste 6.000 de polițiști asigură ordinea publică în ziua alegerilor prezidențiale. Polițiștii se află la o distanță de 100 de metri de secțiile de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0