Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bașcanul Găgăuziei, despre eșecurile președintelui țării și declarațiile lui Nantoi

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a vorbit despre atârnarea autorităților de la Chișinău față de Găgăuzia.
Sputnik
CHIȘINĂU, 28 dec – Sputnik. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a făcut un rezumat al anului 2022 în cadrul emisiunii postului public local de televiziune GRT. Potrivit bașcanului, pe lângă faptul că lumea a fost afectată de o serie de crize - economice, energetice, de combustibil și de securitate - în Moldova, toate acestea au dus la cea mai puternică sărăcire a populației din ultimii ani.
1 / 2

Irina Vlah

2 / 2

Irina Vlah

Potrivit lui Vlah, anume aceasta explică retorica oficialilor de la guvernare îndreptată împotriva Găgăuziei și Transnistriei.
„Deputatul Oazu Nantoi ... el este un parașutist. Aceștia sunt oamenii care mereu vor încerca să prindă vântul. Aparent, chiar și în această situație el vrea să prindă vântul și cumva să se „lumineze” pe fundalul politicii moldovenești. Despre el uneori se uită, câteodată are nevoie de subiecte care să atragă atenția asupra lui”, a spus Vlah.
O astfel de retorică, potrivit ei, este necesară pentru a distrage atenția cetățenilor de la creșterea prețurilor la gaz, electricitate, combustibil, dar și de la problemele interne ale țării.
„Ei declanșează astfel de artificii, încearcă mereu să ne critice, să ne pună o etichetă, să ne radicalizeze, să arate că găgăuzii nu pot face față autonomiei, nu reușesc să dezvolte cultura, limba și economia. Când politicienii nu se pot lăuda cu propriile fapte și proiecte, să-și arată rezultatele programelor, ei mereu critică pe cineva. Atrageți atenția – pentru PAS și Nantoi toată lumea este vinovată, însă ei nu. Atât în ​​politica internă, cât și în cea externă”, a mai declarat Vlah.
Politică
Oazu Nantoi se teme că eurooptimiștii moldoveni ar putea deveni „euroidioți”
Bașcanul a mai menționat că, în cei doi ani de mandat prezidențial, Maia Sandu a fost de două ori în Găgăuzia, însă niciodată nu a informat despre sosirea ei. Un astfel de comportament este ciudat pentru un politician care își declară pro-europenismul, susține Vlah.
„Nu este clar cum plănuiți să vă îndreptați în UE... în care principiile de creare a unor relații bune cu regiunile sunt o prioritate. Eu nu văd astfel de priorități la doamna președintă. Toate vizitele ei în Găgăuzia pentru ea personal sunt pierdute. Și nu este vorba despre găgăuzi. Dacă comparăm vizitele președintelui și ale premierului în regiune, vizitele lui Sandu s-au terminat întotdeauna în scandal, în timp ce vizitele premierului au fost foarte constructive”, a spus Vlah.
În ultimii opt ani, a subliniat bașcanul, autoritățile din Găgăuzia au lucrat cu un număr mare de președinți, premieri și deputați. Toți au fost asigurați că „Găgăuzia nu va fi niciodată o zonă de instabilitate” și „va fi mereu deschisă celor care sunt la putere, indiferent dacă locuitorii noștri au votat pentru ei sau nu”.
"Din păcate, deschiderea noastră din ultimii doi ani nu ne-a ajutat. Este o direcție cu sens unic. Am bătut la toate ușile, ne-am oferit să vorbim și să rezolvăm problemele. Din partea doamnei Sandu nu am văzut o asemenea deschidere", a declarat Vlah.
Mai mult, în acest an, niciunul dintre reprezentanții autorităților centrale nu a început să-i felicite pe Găgăuzii cu ocazia împlinirii a 28 de ani de la adoptarea Legii cu privire la statutul juridic special al regiunii, care a fost sărbătorită la Comrat pe 23 decembrie.
Potrivit lui Vlah, nu doar locuitorii din Găgăuzia nu sunt o prioritate pentru guvernul PAS, ci și locuitorii întregii țări.
Politică
Declarație plină de îngrijorare la Comrat, din cauza unor politicieni de la Chișinău
„Sunt convins că autoritățile noastre nu știu să negocieze, să construiască un dialog, să construiască relații cu toți partenerii internaționali și să caute compromisuri. Este clar că situația din întreaga lume este foarte grea, vecinii noștri sunt în război, sunt crize economice și energetice uriașe. Dar un adevărat lider, conducătorul țării, în primul rând, se gândește cum să-și susțină poporul”, a spus bașcanul Găgăuziei.
Vlah i-a dat ca exemplu pentru autoritățile moldovenești pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan și pe premierul ungar Viktor Orban. Ei au reușit să poarte negocieri constructive cu Federația Rusă și să obțină prețuri favorabile la gaze, deoarece pentru acești politicieni interesele cetățenilor sunt pe primul loc. În Moldova, „situația este cu totul alta și autoritățile noastre nu au acordat prioritate locuitorilor Republicii Moldova”.
„Politicienilor nu trebuie să le fie frică să învețe să vorbească, să-și calce undeva gâtul, să-și modereze ambițiile și să vorbească chiar și cu cei cu care nu sunt de acord cu poziția pe care o împărtășesc. Această politică unilaterală a doamnei Sandu, lipsa de dorință de a vorbi, abordarea selectivă cu cine să fim prieteni și cu cine să discutăm, are un impact foarte negativ asupra poporului Republicii Moldova”, a mai spus Irina Vlah.
Politică
La Comrat va fi făcută publică o „Declarație specială”