Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Declarație plină de îngrijorare la Comrat, din cauza unor politicieni de la Chișinău

© Sputnik / Maxim TopalVictor Petrov
Victor Petrov - Sputnik Moldova, 1920, 26.12.2022
Abonare
Potrivit documentului, autonomia găgăuză și locuitorii ei se confruntă din ce în ce mai mult cu acte de presiune fără precedent din partea cercurilor politice de la Chișinău.
CHIȘINĂU, 26 dec - Sputnik. Deputatul Adunării a autonomiei găgăuze, Victor Petrov, a făcut publică o Declarație specială. Evenimentul a avut loc luni la Comrat. Documentul se referă la ceea ce autorii lui numesc „presiune fără precedent a forțelor politice ale Moldovei asupra drepturilor și statutului poporului Găgăuziei”.
Potrivit documentului, „autonomia găgăuză și locuitorii ei se confruntă din ce în ce mai mult cu acte de presiune fără precedent din partea cercurilor politice de la Chișinău”, iar „reprezentanții partidului de guvernământ și o serie de oficiali de stat demonstrează intențiile și planurile conducerii moldovenești de lichidare a autonomiei găgăuze”.
În opinia autorilor documentului, unii politicieni influenți de la Chișinău „consideră că este necesară revizuirea legislației și limitarea atribuțiilor Comratului”. Însă astfel va fi distrusă baza autonomiei, potrivit declarației.
Autorii documentului mai constată existența unor „declarații conform cărora partidul aflat la putere, prin numărul de voturi în parlament, poate implementa astfel de intenții pentru a schimba Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”.
Ceea ce se întâmplă în raport cu autonomia găgăuză este inacceptabil din punctul de vedere al autorilor declarației și pot, între altele, „să ducă la un conflict deschis în interiorul țării”.
„Asistăm la o rusofobie îngrozitoare, care este provocată și încurajată pe deplin de autoritățile centrale”, se mai spune în declarație.
Autorii declarației fac apel către partenerii strategici ai autonomiei - Federația Rusă și Republica Turcia, „cu un apel să acorde o atenție deosebită acțiunilor anti-găgăuze ale autorităților moldovenești și să sprijine poporul Găgăuziei și drepturile la autonomie prin toate metodele diplomatice posibile”.
CNA - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2022
Societate
Ofițerii CNA au descins la Primăria municipiului Comrat
Fluxul de știri
0