Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Expert despre prețul la gaze: Federația Rusă ar putea să răspundă pe potrivă

Creșterea prețurilor la gazele naturale va acționa masiv asupra bunăstării, în special, a păturilor social vulnerabile ale țării.
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 oct – Sputnik. Republica Moldova abia începe consultările cu Gazprom privind prețurile pentru gazele naturale. Aceste negocieri ar putea dura chiar și până la finele anului, iar în aceste condiții, Republica Moldova va cumpăra gaz la prețul de 790 de dolari pentru un metru cub. Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, expertul în economie Viorel Gîrbu a declarat că prețurile mari la metru cub de gaze naturale vor acționa negativ asupra bunăstării populației Republicii Moldova.
Politică
Ministrul Infrastructurii: „La necesitate, vom reduce consumul de gaze”
Numărul persoanelor sărace va crește substanțial, mai ales că suntem în perioada rece a anului. Ce ține de intenția statului de a crea pachete sociale pentru familiile social vulnerabile, în funcție de consumul acestora, Viorel Gîrbu spune că statul nu are altă ieșire din situație.
„Guvernul este obligat să ajute oamenii. Guvernul poate face asta. Nu am calculat cifrele, dar nu cred că este vorba de sume astronomice. Este o încărcătură pentru Bugetul Public Național, dar altă ieșire nu există. Guvernul trebuie să facă acest efort financiar. Poate se va negocia un suport financiar din partea partenerilor externi sau se va găsi o altă soluție de identificare a mijloacelor financiare. Repet, o altă ieșire din această situație, Guvernul nu are”, a explicat Viorel Gîrbu.
Mai mult, expertul a menționat că este posibilă o majorarea a prețurilor la gazele naturale pentru consumatorii casnici. Economistul este de părere că autoritățile de la Chișinău, în special conducerea țării, a ignorat acest subiect.
Moldova și Rusia
Eșec total în negocierile cu Gazpromul - Spînu nici măcar nu a fost primit de Miller
„Nici premierul, nici președintele nu a dorit să intre în joc. Acesta este un mesaj negativ și chiar supărător pentru Federația Rusă, care determină regulile de joc”, a mai spus Gîrbu.
În aceste condiții, Viorel Gîrbu precizează că Federația Rusă ar putea să aibă un răspuns pe potrivă, ceea ce va influența prețul mai mare pentru importul de gaze din Federația Rusă către Republica Moldova.
Economie
Spînu: Lucrăm la crearea pachetelor sociale pentru perioada rece
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat astăzi că, chiar din această săptămână, vor începe o discuție cu o echipă de la Gazprom privind semnarea unui contract de livrarea a gazelor pe termen lung pentru Moldova. Economistul spune că aceste negocieri ar putea să dureze chiar până la finele anului, perioadă în care țara noastră va trebui să cumpere gaz la prețul de 790 de dolari pentru un metru cub. Expertul a mai spus că Federația Rusă ar intenționa să schimbe formula de calculare a prețului la gazele exportate către Republica Moldova.

„Nu se dorește o simplă prelungire a contractului la condițiile vechi. Aceste negocieri vor lua ceva timp. S-ar putea întâmpla să avem un import redus de gaze naturale, dar cerințele să fie mari. În acest caz, Guvernul va fi obligat să definitiveze acest proces cât mai rapid posibil pentru ca să asigure consumul de gaze naturale la orice preț, dar în limitele necesare pentru țară”, a mai explicat Viorel Gîrbu.

Totodată, Gîrbu spune că economia țării nu depinde foarte mult de gazele naturale, poate doar sectorul energetic. Consumul de energie electrică în pondere foarte mare este asigurată de cetățeni. Așa sau altfel există și agenți economici care consumă cantități importante de gaze naturale, iar acest lucru poate duce la afectarea activității acestora sau chiar falimentul lor.
Societate
De ce Moldova nu trebuie să semneze un contract pe termen lung de livrare a gazului
„Executivul nu negociază prețul. Executivul negociază formula, care poate fi diferită. Poate fi luată în considerarea ponderea mai mare sau mai mică a cotațiilor SPOT a gazelor naturale”, a explicat economistul.
Potrivit expertului formula veche stabiliza evoluțiile rapide a prețului la gazele naturale, iar o formulă similară ar fi binevenită pentru Republica Moldova. În cazul în care acest lucru nu se va realiza vom asista la o creștere substanțială a gazelor naturale. Mai mult, o formulă nouă de calculare a prețurilor ar putea rezulta sume astronomice.
Societate
Ultima oră: Benzina și motorina se scumpesc din nou