Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert în energetică: Trecerea centralelor la cărbune este imposibilă

Trecerea centralelor energetice la resurse alternative de combustibil este pe de o parte imposibilă, iar în alt caz – insuficientă.
Sputnik
CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Trecerea la surse alternative de încălzire și eficientizarea consumului este un îndemn foarte bun, dar foarte întârziat. Precizarea a fost făcută de expertul în energetică, Sergiu Ungureanu, în studioul Sputnik Moldova. Potrivit lui, era nevoie de anumite programe și proiecte concrete.
„Trebuia să acționăm mai înainte cu programe și proiecte concrete, nu doar delcarații de-a lungul anilor. Nu s-a făcut mai nimic, cu excepția unor mici proiecte. Nimic nu s-a făcut la nivel național”, a precizat Ungureanu.
Expertul mai spune că noi, consumatorii casnici, ar trebui în primul rând să reducem consumul inutil de energie.
Economie
Șeful „Moldovagaz”: Presiunea este scăzută, dar situația este sub control
„Trebuie să evităm pierderile de energie. Să eficientizăm locuințele. Poate să încălzim doar o parte din casă, nu întreaga casă. Ce-i drept astfel de măsuri se iau în special de oamenii de la sate”, a mai precizatr expertul în energetică.
Ungureanu mai spune că atunci când autoritățile vorbesc de trecerea la sursele alternative cel mai probabil se referă la trecere la biomasă. Potrivit expertului, trecerea la un astfel de conbustibil se poate face doar în anumite condiții.
Societate
Gavrilița contrazice „Moldovagaz-ul”: Nu vom rămâne fără gaz
„Trebuie să avem acele brichete din biomasă. Aici este o altă problemă. Noi nu avem masă lemnoasă suficientă. Oamenii vor îndrăzni să recurgă la tăiere fâșiilor forestiere, așa cum se întâmpla prin anii 90. Din nevoie de a se încălzi a fost distrusă o mare parte din păduri și fâșii forestiere din țară”, a mai spus Sergiu Ungureanu.
Expertul susține că nici încălzirea pe bază de biomasă nu este o resursă ieftină pentru oamenii de la sate. Totodată, acesta spune că agenții economici care comercializează echipamente sau produse pentru eficientizarea energetică ar putea majora prețul. La fel, Sergiu Ungureanu mai spune că schimbarea cazanelor de gaz pe cele de electricitate nu ar fi o soluție pentru consumatorii casnici care locuiesc la bloc. În primul rând pentru că tarifele sunt mai mari, iar în al doilea alimentarea cu energie electrică a blocurilor nu este destinată pentru un asemenea spațiu. Rețelele electrice ale blocurilor nu vor rezista la o astfel de schimbare. Expertul mai spune că nici furnizorii electrici nu sunt pregătiți pentru un astfel de scenariu.
Internațional
Un nou record al prețului la gaz: a trecut de 1700 de dolari
Ce ține de utilizarea păcurii sau a cărbunelui, ca resurse alternative, expertul în energetică a menționat că nu atât nivelul de nocivitate după ardere a acestor produse, cât lipsa rezervelor va face dificilă trecerea la utilizarea lor.

„Nu sunt chiar atât de nocive. Da ele sunt mai poluante. Problema este că nu avem rezerve. Combustibilul de bază este gazul natural. Centralele controlate de Republica Moldova din partea dreaptă a Nistrului, practic nu dețin aceste rezerve. Ceea ce au ajunge doar pentru două-trei zile. Trecerea pe cărbune este imposibilă din punct de vedere tehnic”, a explicat Sergiu Ungureanu.

De precizat, în sistemul de transport al gazelor naturale a fost micșorată presiunea începând cu data de 6 octombrie. Acest lucru a fost provocat de micșorarea volumelor destinate Republicii Moldova. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, directorul MoldovaGaz, Vadim Ceban a anunțat că în această situație, au fost introduse unele restricții pentru consumatorii industriali din Moldova, cărora li s-a propus să treacă temporar la combustibili alternativi, în principal păcură. În același timp, nu vor fi introduse restricții obligatorii pentru gospodăriile casnice, spune Ceban.
Internațional
Germania a negat implicarea Rusiei în creșterea prețurilor la gaz