Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia va exporta drone militare din 2022

Nivelul tehnologic al industriei rusești de apărare permite asigurarea cu drone moderne competitive multe țări din lume.
Sputnik
Prima producție în serie a dronelor de asalt în Rusia “Orion” de către grupul de companii „Kronstadt”, cu un volum de zeci de unități pe an, se organizează în orășelul științific Dubna. Uzina se construiește în termeni record și va începe să activeze noiembrie 2021. Producția dronelor de export va demarat în anul 2022.
Rusia
Putin, despre al treilea război mondial
Sectorul dronelor este cea mai avansată industrie din lumea. În mod firesc, aceasta reprezintă un interes sporit și în Rusia. Rezultatele sunt pe față – expoziția internațională IDEX 2021 organizată în februarie la Abu Dhabi a demonstrat un interes din partea partenerilor străini la standurile Federației Ruse față de tehnica fără pilot în activități de asalt și recunoaștere.
Republica Moldova
Maia Sandu își demolează propriul piedestal - Iată ce face în raioane
În domeniul exportului armelor Moscova ocupă tradițional locul doi în lume – peste 15 la sută din piață, producția rusă nu cedează în fața celei occidentale la capitolul caracteristicilor tehnice și tactice, iar prețul este mai mic. Potrivit conducătorului “Rosteh”, Serghei Cemezova, trăsăturile distinctive ale dronelor rusești – integrarea inteligenței artificiale. Drona de asalt, spre exemplu, este capabil să detecteze de sine stătător țintele, să efectueze orientare la țintă și să bombardeze. Pentru comparație, dronele turcești „Bayraktar”, devenite populare în timpul acțiunilor militare din Karabah, sunt dirijate de un operator, la o distanță a semnalului stabil, nu au “creieri” electronici, nu reprezintă culmea perfecțiunii tehnologice, iar în planurile de “descurajare a Rusiei” vor putea să-și găsească o nișă doar alături de arcuri și săgeți.

“Orlan-10” – mic, dar tare

Drona rusească „Orlan-10”, care se recomandase bine în condițiile de luptă pe teritoriul Siriei, se află în dotarea armatei ruse din anul 2010. Aparatul este capabil „să atârne” în cer până la 18 ore. Viteza de croazieră este de 110 kilometri pe oră. Vehicolul eficient și sigur cu o anvergură a aripii de trei metri, cu o masă de decolare de 16 kilograme și cu o încărcătură utilă de până la 4,5 kilograme (inclusiv bombe).
Rusia
Putin a aprobat Strategia de securitate națională a Rusiei – ce CONȚINE
În modelul pentru operațiuni de recunoaștere “Orlan-10” asigură o transmitere stabilă a datelor la o distanță de până la 140 de kilometri. În compartimentul modular pentru încărcături pot fi plasate diverse echipamente, camere de zi și noapte, echipamente pentru echipamente pentru cartografiere tridimensională și laser designator – pentru ajustarea focului de artilerie și pentru orientarea sistemelor de rachete. Pe lângă toate avantajele, sistemul “Orlan-10” (trei drone, un camion și o stație de control terestru) nu este costisitoare.
Chiar și revista americană Forbes, care nu obișnuiește să aducă laude industriei rusești de apărare, consideră dronul “Orlan-10” testate cu bine în condițiile de luptă.

“Orion” de altitudine medie

Drona rusă de asalt “Orion-E” specialiștii o consideră “un asasin pe piață” a dronelor turce “Bayraktar” și cea mai bună oferă pentru piața internațională la capitolul “preț - calitate – intelectualizarea bordului”. Acest sistem denumit “Inohodeț” se află în dotarea armatei ruse, fiind verificat la rândul lui în condiții de luptă – atacuri aeriene asupra teroriștilor în Siria.
Rusia
Ambiții turcești: Canalul Istanbul - o amenințare pentru Flota Rusă?
“Orion” este un aparat de altitudine medie cu o durată mare zbor – până la 24 de ore. Versiunea de asalt este completată cu un complex universal – neghidat și bombe ajustabile, diverse rachete ghidate, pentru distrugerea țintelor terestre statice și mobile, tehnicii blindate, a transportului și a componentei umane a adversarului.
Masa maximă de decolare este de 1150 de kilograme, viteza de croazieră a dronei este de 200 kilometri pe oră, înălțimrea maximă de zbor – 7 kilometri. Încărcătura cu muniții este de 200 de kilograme. Rosoboronexport menționează că “Orion” dispune de parametri tehnico-tactici și de luptă unice, având un potențial de export semnificativ. Cel mai probabil, drona va fi solicitată în statele CSI.

“Altius” cel greu

Noua dronă rusă grea “Altius” a utilizat în premieră mijloace aeriene de atac pe 25 iunie – a bombardat ținte terestre în cadrul testelor de poligon. Continuă verificarea capacităților de atac a aparatului cu diverse muniții, destinate distrugerii tancurilor, tehnicii cu blindaj ușor, a pozițiilor artileriei, conglomeratelor de militari. Arsenalul “Altius” include bombe aeriene cu cădere liberă, ajustabile și ghidate de calibru mic, rachete ghidate.
Politică
Manevrele „Sea Breeze 2021”, culisele marii confruntări
Aparatul de clasă grea aparține tipului de drone cu altitudine medie și o durată înaltă de zbor – până la două zile. Are o greutate de decolare de peste 6 tone, este capabil să transporte peste o tonă de încărcătură utilă. Este dotat cu două motoare turbopropulsoare, are o anvergură a aripii de 30 de metri, altitudinea maximă de zbor – până la 14 kilometri.
Aparatul de zbor fără pilot “Altius” dispune de câteva versiuni modificate, este dotat cu mijloace de comunicare prin satelit, care permite dirijarea lui la distanțe globale.
Raza de acțiune este de până la 3500 de kilometri. Potrivit prognozelor specialiștilor, acest aparat cu un complex avansat de arme va putea devansa cele mai bune modele din lume, atât în aer, cât și pe piața internațională.

Atotputernicul “Ohotnik”

Drona rusească “Ohotnik” a fost pus în funcțiune, își dezvoltă inteligența și capacitățile de atac. Dar cu toate acestea, pe Olimpul convențional al aparatelor similare, depășește toți concurenții săi la capitolul parametrilor de zbor și de luptă. Este capabil să rescrie strategia și tactica de luptă a aviației.
Rusia
Expert: Participarea Moldovei la Sea Breeze este un pas neprietenos în raport cu Rusia
Pentru o comparație, alături de acesta trebuie puse aparatele moderne străine de clasă grea - IAI Eitan israelian, Bayraktar Akinci al Turciei și americanul MQ-9А Reaper. La capitolul razei de acțiune, vitezei și capacităților de atac, comparația va deveni fatală pentru concurenți. Aparatul dispune de niște capacități fără de precedent din punct de vedere a razei de acțiune și tipurile de arme, poate transporta în compartementele interse mijloace de recunoaștere și peste șase tone de bombe sau rachete “aer-sol” și “aer-aer” la o distanță de peste 5 mii de kilometri. Cel mai apropiat după parametrul capacității de transportare - IAI Eitan, poate duce la bord doar 2 tone de muniții (pe suspensie, care presupune o vizibilitate pentru radarele inamicului). Adică, în condițiile de luptă un “Ohotnik” poate substitui trei aparate de aceeași clasă, produse în Israel, SUA sau Turcia.
Aparatul este destinat zborurilor de recunoaștere la distanțe mari și atacuri cu o precizie înaltă în adâncul liniei de apărare a inamicului.
Snowden și Zaharova, după moartea lui McAfee: “Assange ar putea fi următorul”
Drona „Ohotnik” este dotat cu un motor turboreactor (nu turbopropulsor), are forma unei “aripi zburătoare”. Are o lungime de 14 metri, o anvergură a arapii de 19 metri, masa de decolare – 20 tone. Viteza de croazieră este de 1000 de kilometri pe oră, depășind de două ori capacitățile maxime ale celui mai apropiat concurent MQ-9А Reaper (480 de kilometri pe oră). Altitudinea maximă de zbor – 20 kilometri. Cea mai importantă particularitatre a dronei “Ohotnik” este capacitatea de a acționa în calitate de camarad de zbor pentru avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57.
Mai devreme, revista americană Forbes a anunțat: spre deosebire de MQ-9 Reaper al forțelor aeriene americane, drona rusească de recunoaștere și asalt nu este destinat luptei cu insurgenții, care nu dispunde apărare antiaeriană, ci pentru conflicte militare de proporții. Pentru drona grea rusească sunt dezvoltate rachete hipersonice ghidate intra-corp “aer-aer” și “aer-sol”. Aviația militară a Rusiei va primi noile muniții cu o precizie înaltă în 2021. Potrivit șefului Corporației Unite de Construcții Aerospațiale (OAK), Iuri Sliusar, livările în serie a dronelor “Ohotnik” către Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor demara din 2024. Ulterior, aparatul va putea ajunge pe piața mondială a armelor, precum în cazul Su-57, în versiune de export.

Perspectivele exportului rusesc

Dezvoltarea aviației fără pilot din toată lumea a stimulat o aplicare largă a dronelor de către armatele SUA și Israelului în cadrul operațiunilor militare în Golful Persic, Iugoslavia, în Orientul Mijlociu. Dronele sunt produse în peste 50 de state, însă anterior patriile aviației fără pilot erau considerați Israel și SUA.
Condițiile istorice ale Rusiei au determinat o “valorificare lentă” a aspectului aparatelor fără pilot în interesele forțelor Aerospațiale. Cu toate acestea, își dezvoltă convingător acest tip de arme, prioritare pentru secolul 21. Cea mai mare parte a pieței mondiale a dronelor va avea o nouă destinație militară. Aici urmează o luptă tehnologică și de marketing dură, însă Rusia mai mult ca sigur va deveni un furnizor important de drone.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova