Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova a marcat ziua de naștere a lui Aleksandr Pușkin

Cercetătorii locali care s-au preocupat de opera și biografia poetului rus au numărat peste 220 de creații ale acestuia care au fost concepute sau începute în Chișinău, între care și primele rânduri din romanul în versuri "Evghenii Oneghin".
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Poeziile marelui clasic rus Aleksandr Sergeevici Pușkin, pe 6 iunie, de ziua lui de naștere, sunt recitate în toată lumea, inclusiv în Moldova. Evenimente comemorative și lecturi ale operei lui Pușkin se desfășoară în toată țara, inclusiv Casa Muzeul a poetului din Chișinău, precum și filiala sa din satul Dolna.
Republica Moldova
Cum a fost marcată în Chișinău ziua de naștere a lui Pușkin și Ziua Limbii Ruse
„Subiectul conservării „zonei Pușkin” din Chișinău a fost abordat în societatea, dar după asta lăsat pentru timpuri mai bune. Case cu un etaj, cu verande, mici curți. Și totuși putem găsi încă semne ale epocii lui Pușkin - toate alcătuite o expoziție de picturi ale artistului Veaceslav Ignatenko dedicată vechiului Chișinău", spune directorul Casei Muzeului Pușkin, Vadim Drelinski.
Expoziția lui Ignatenko constituie o serie de 20 de picturi și se remarcă prin faptul că reflectă toate cele patru anotimpuri ale anului, iar unele dintre tablouri au fost pictate în timpul pandemiei din 2020.
Societate
Informații curioase: Ce a făcut A. S. Pușkin timp de trei ani în Basarabia
"Privind picturile lui Veaceslav Ignatenko, vedem vechiul Chișinău, de parcă poetul însuși l-ar fi văzut. Există și altceva foarte important. Aruncați o privire mai atentă: în unele dintre picturile artistului, Pușkin merge pe străzile vechi", a spus Drelini.
Însuși artistul și-a mărturisit dragostea pentru cartierele vechi ale capitalei Moldovei.
„Am venit în Chișinău în 1983. Și m-am îndrăgostit imediat de vechile cartiere ale orașului, cu case cu un etaj, de atmosfera lor specială, pe care încă vreau să o transmit în tablourile mele, atmosferă în care, foarte des, Pușkin aproape că este prezent”, spune Veaceslav Ignatenko.
Consilierul municipiului Chișinău din cadrul fracțiunii PSRM, Alexandr Odințov, care a venit la Casa Muzeul Pușkin pentru a sărbători ziua de naștere a poetului, s-a bucurat, în special, de prezența la sărbătoare a unui număr mare de tineri chișinăuieni.
Societate
Video: La Chișinău este marcată ziua de naștere a lui Pușkin și a Limbii Ruse
"Sunt foarte încântat să văd că Casa Muzeul din Chișinău al lui Aleksandr Sergeevici este în stare bună. Da, mai sunt multe lucruri de făcut, dar noi, Consiliul Municipal, dorim ca muzeul să-și păstreze energia unică în viitorul”, a spus Odințov.
„Și sunt, de asemenea, foarte bucuros să văd, astăzi, aici, copii. Știu că în ultimii ani numărul vizitatorilor Casei Muze a crescut constant, oamenii vin special din străinătate, vin cu familii. Vom încerca să-l păstrăm astfel și vreau să știți: suntem prietenii tăi devotați", a spus Odințov.
Sărbătoarea din Casa Muzeul a marelui poet rus a continuat cu spectacolul orchestrei BolambaLokole de instrumente africane, ansamblul Kalina, grupul "Copilăria dance".
Evenimente festive special dedicate zilei de naștere a lui Aleksandr Pușkin au avut loc, de asemenea, la Dolna.
Societate
Mesajul Zinaidei Greceanîi, de Ziua Limbii Ruse și a poetului A. S. Pușkin
Acest loc pitoresc, iubit de marele poet rus, este situat la 55 de kilometri de Chișinău. Aici se afla moșia nobilului Zamfir Rally-Arbore, în care clasicul a trăit o vreme. Acum este o filială a Casei Muzeului din Chișinău a A.S. Pușkin. De ziua poetului, la Dolna a fost organizată o sărbătoare tradițională a poeziei lui Pușkin.
"Acum este un muzeu, dar atunci era conacul de pe moșia familiei Rally, unde marele nostru poet îi plăcea să se afle, să se inspire. Pământul moldovenesc l-a inspirat foarte mult și, așa cum a spus el însuși, era sacru pentru sufletul poetului. Aici s-au născut mai mult de o sută de poezii ale lui Alexandr Sergheevici, aici și-a scris poemele sudice, aici a început să scrie romanul „Evghenii Oneghin”, a declarat șeful Centrului
Rus pentru Știință și Cultură, Andrei Muraviov.
Potrivit acestuia, la 222 de ani de la nașterea poetului, Aleksandr Sergeevici - pe atunci angajat al Ministerului Afacerilor Externe al Imperiului Rus - continuă astăzi să fie diplomat al poporului, reunind oameni de diferite culturi, naționalități și grupuri etnice.
Exponate rare prezentate la Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin”
Muraviov a menționat că Centrul Rus pentru Știință și Cultură este bucuros să sprijine acest eveniment minunat.
"Ne bucurăm să cooperăm cu Casa Muzeul A.S. Pușkin, cu Primăria satului Dolna. Ne bucurăm că comunitatea rusă din Moldova a fost în mod tradițional inițiatorul și organizatorul acestui eveniment. Încă o dată vă felicit, cu prilejul zilei de naștere a marelui poet, cu prilejul Ziua Internaționale a Limbii Ruse", a adăugat el.
Primarul satului Dolna Valentina Celacuș a menționat că 6 iunie este o zi specială pentru locuitorii satului, unde are loc sărbătoarea poeziei lui Pușkin.
Potrivit acesteia, din păcate, anul trecut, din cauza pandemiei, sărbătoarea nu a putut fi organizată.
"Sperăm să reînvie această frumoasă tradiție și în fiecare an să ne întrunim aici la Dolna pentru a-l citi pe marele poet clasic Alexandr Sergheevici Pușkin. Pentru localnici din satul Dolna aceasta este o mândrie, deoarece muzeul de aici este un monument de arhitectură, un monument istoric și este considerat o perlă a comunității", a menționat primarul.
Societate
Foto: La Chișinău este omagiat Aleksandr Pușkin - Flori la monumentul poetului
Ea a spus că muzeul este păstrat în deplină ordine și aici și este vizitat zilnic de mulți, mulți oaspeți, atât din țară, cât și de peste hotare. Primarul a menționat că în perimetrul localității mai sunt și alte obiective turistice: Poiana Zamfirei, Izvorul, beciul boierului Rally.
"Adică noi dispunem de mai multe obiective istorice care sunt mereu în așteptarea oaspeților, a doritorilor de a vedea frumosul, deoarece localitatea Dolna se află într-un loc foarte pitoresc, înconjurată de codrii, o localitate liniștită. Și noi suntem bucuroși să întâmpinăm oaspeți și pe viitor", a declarat primarul satului Dolna.
După cum a remarcat Valentina Celacuș, primăria locală intenționează să amenajeze în continuare teritoriul cu facilității, astfel încât să fie confortabil pentru vizitare nu numai vara, ci și iarna.
Satul Dolna are 1200 de oameni. „Sunt oameni pașnici, muncitori și ospitalieri, care au locuit aici tot timpul”, a spus primarul.
Video
Cum Rusia contribuie la perpetuarea memoriei despre Pușkin în Chișinău
Este bine cunoscut faptul că Pușkin este legat în mod organic de Moldova. Poetul rus a locuit la Chișinău din 1820 până în 1823. A fost trimis în exil în Basarabia de către împăratul Alexandru I. Perioada basarabeană a devenit una dintre cele mai fructuoase din opera clasicului rus.
Pușkiniștii au numărat peste 220 de lucrări scrise, începute și concepute de acesta la Chișinău, inclusiv primele rânduri ale celebrului roman „Evghenii Oneghin”. Peste 200 de locuri sunt cumva legate de numele Pușkin.
Din 1899, strada centrală a orașului poartă numele lui Aleksandr Sergeevici. Iar din 1948, și Casa-Muzeul A.S. Pușkin, unde a locuit clasicul. Iar monumentul lui Alexandru Sergheevici Pușkin a fost inaugurat la Chișinău în 1885. A devenit al treilea monument (după cel din Moscova și Sankt Petersburg) instalat în cinstea poetului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova