Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Informații curioase: Ce a făcut A. S. Pușkin timp de trei ani în Basarabia

© Sputnik / Евгений Одиноков / Accesați arhiva multimediaA. S. Pușkin
A. S. Pușkin - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2021
Abonare
În data de 6 iunie a venit pe lume marele poet rus Alexandr Pușkin. Astăzi se împlinesc 222 de ani de la nașterea scriitorului. Din 1820 până în 1823, Pușkin s-a aflat în Basarabia.
CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Alexandr Pușkin este întemeietorul limbii literare moderne ruse. Tim de trei ani, cât s-a aflat în Basarabia, poetul a scris mai bine de 160 de poezii. Cel mai cunoscut monument al poetului se află în grădina publică Ștefan cel Mare din Chișinău. Bustul este de bronz și a fost turnat, în mărimi naturale, de sculptorul Alexandr Opekușin. Este copia exactă a statuii lui Pușkin din Moscova și cel mai vechi monument din Chișinău.
Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2021
Societate
Mesajul Zinaidei Greceanîi, de Ziua Limbii Ruse și a poetului A. S. Pușkin
În timpul lui Pușkin, în centrul Chișinăului se afla Taverna Verde, în care, uneori intra poetul. El era servit de o tânără moldoveancă Marionila. Versurile unuia dintre cântecele ei au fost puse de Pușkin în poezia Șalul Negru.   
Pușkin era oaspete în multe case cunoscute din Chișinău. Casa boierului Bartolomeu era una dintre cele mai ospitaliere care avea ușile deschise. Aici erau date petreceri la care îi plăcea să meargă lui Pușkin. Poetul era un bun dansator.
Astăzi în casa boierului Bartolomeu, care se află pe adresa strada Columna, 92, își are sediul o instituție municipală. În 2003, aici a fost instalat un bust comemorativ de-al lui Pușkin.
În Chișinău Pușkin a locuit în câteva imobile. Dar doar unul singur s-a păstrat până în zilele noastre. Este vorba de casa de oaspeți a bogatului negustor Naumov, în care Pușkin a locuit în toamna lui 1820. Mai târziu, acest imobil, care se află pe adresa strada Anton Pann, 91, a devenit casă-muzeu.
Atmosfera de astăzi din muzeu este foarte apropiată de cea în care a trăit și a creat tânărul poet. În muzeu sunt peste 200 de exponate: tablouri, cărți și obiecte de epocă. De mare preț sunt cărțile din biblioteca lui Pușkin. Aici, în Chișinău, Pușkin a pus pe hârtie primele rânduri din romanul "Evghenii Oneghin".  
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0