Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Deputat rus, despre ideea autorităților din București de a denumi o stradă "Protasevici"

Deputatul al Dumei de Stat Artiom Turov a comentat ideea autorităților de la București de a denumi o stradă în cinstea lui Protasevici.
Sputnik

Consiliul European rămâne la formula ostilă față de Rusia
CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Potrivit parlamentarului rus, în acest fel, țările occidentale încearcă să-i facă eroi pe cei cu o biografie ambiguă în acele țări în care, în opinia lor, funcționează un regim nelegitim sau insuficient de democratic.

Țările occidentale au luat ca o normă implicarea în treburile interne ale statelor străine și au decis că au dreptul să interpreteze ce regim de stat este legitim și care nu. În felul acesta deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse Artem Turov a comentat inițiativa autorităților de la București de a redenumi strada pe care se află ambasada Belarusului, cu numele și în onoarea fondatorului canalului Nexta Telegram Roman Protasevici, care a fost reținut în Minsk.

Maria Zaharova dă peste nas Occidentului în cazul incidentului din Belarus
Practica amestecului țărilor occidentale în treburile interne ale altor țări, potrivit lui Turov, ar putea fi observată în mai multe rânduri.

„Faptul că una dintre țări încearcă să redenumească o stradă în cinstea unei persoane implicate, printre altele, în activități extremiste, care a povestit în postările sale de pe canal cum pot fi fabricate cocktail-uri Molotov, care a povestit cum să fie contracarate forțele de ordine - trezește nedumerire", a spus el deputatul.

Potrivit lui Turov, așa ceva nu s-ar fi putut întâmpla într-una dintre țările europene.

Duma de Stat a comentat reacția UE la incidentul cu avionul Ryanair la Minsk
"Am văzut cum au acționat autoritățile din Franța împotriva mișcării vestelor galbene, cum au reacționat la încălcarea legii și ordinii. Acest lucru, pur și simplu, nu s-ar fi putut întâmpla, ca o stradă din Franța sau Germania să fie redenumită în cinstea unui extremist sau a unei persoane care promovează astfel de idei. Este lipsit de sens", a declarat deputatul Dumei de Stat.

Astfel, în opinia parlamentarului rus, țările occidentale încearcă, în acele țări în care, în opinia lor, funcționează un regim nelegitim sau insuficient de democratic, să facă eroi din oamenii cu o biografie ambiguă.

"Prin urmare, pentru mine, ceea ce se întâmplă în România provoacă o atitudine ambiguă. În acest caz vedem cum funcționează standardele duble în Europa", a subliniat Turov.

Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar spune despre Moldova ceea ce a zis Steinmeier
Vom menționa că primarul Sectorului 1 al Bucureștiului, Clotilda Armand, a propus Primăriei Municipiului București redenumirea străzii pe care se află Ambasada Belarusului din Capitala României, în cinstea „jurnalistului disident” Roman Protasevici.

Să ne reamintim că avionul Ryanair, care făcea cursa de la Atena la Vilnius pe 23 mai, a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk din cauza unui mesaj că nava ar fi fost minată. După cum s-a dovedit mai târziu, mesajul a fost fals. Activiștii pentru drepturile omului din Belarus au raportat că în acest avion se afla Roman Protasevici, fondatorul canalului Nexta Telegram, recunoscut ca extremist în Belarus. Un dosar penal a fost inițiat împotriva lui în temeiul mai multor articole, inclusiv articolul „organizarea revoltelor în masă”. El ar putea primi până la 15 ani de închisoare.

De ce europenii l-au îndrăgit atât de mult pe Renato Usatîi
Uniunea Europeană, unele state ale UE, NATO, organizațiile jurnalistice și pentru drepturile omului au condamnat incidentul cu aterizarea avionului și detenția lui Protasevici și au cerut eliberarea acestuia. Secretarul de presă al Ministerului de Externe din Belarus, Anatoly Glaz, a declarat că acțiunile autorităților din Belarus în incidentul cu avionul Ryanair au fost în conformitate cu standardele internaționale, iar Minskul este gata să accepte experți pentru a exclude insinuările.

Practica aterizărilor forțate a aeronavelor a avut loc și înainte, cel mai răsunător caz a fost constrângerea de a ateriza a avionul președintelui bolivian Evo Morales la Viena în 2013. Motivul pentru aceasta a fost zvonurile că un fost agent al CIA Edward Snowden, acuzat în Statele Unite de divulgarea secretelor de stat, se afla la bord cu președintele Boliviei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova