Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Duma de Stat a comentat reacția UE la incidentul cu avionul Ryanair la Minsk

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaГосдума РФ, архивное фото
Госдума РФ, архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2021
Abonare
Reacția UE la incidentul din Belarus este previzibil de consecventă în spiritul dublelor standarde, dar „împărțirea în prieteni și inamici este o logică de impas”, a declarat marți Leonid Sluțki, șeful comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat a Rusiei.

Liderii UE au decis la summitul Consiliului European, lucrările căruia au demarat luni, 24 mai, să închidă spațiul aerian european pentru avioanele din Belarus în legătură cu incidentul aeronavei Ryanair care a aterizat la Minsk pe motiv de alertă cu bombă, au discutat despre posibilitatea introducerii unor noi sancțiuni împotriva Minsk-ului și au cerut Belarusului să-i elibereze pe Roman Protasevici și Sofia Sapega, care au fost reținuți după aterizarea aeronavei.

Брифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
Rusia
Moscova a comentat reacția Occidentului la aterizarea avionului Ryanair la Minsk

"Reacția Uniunii Europene în legătură cu incidentul din Belarus este previzibil de consistentă în spiritul dublelor standarde. Deja mulți și-au amintit în ultimele două zile aterizarea forțată la Viena în 2013 a avionului prezidențial al președintelui Boliviei, Evo Morales, unde îl căutau pe Edward Snowden, urmărit de SUA, precum și o situație similară la Kiev cu activiști anti-Maidan. Atunci nu a fost doar o justificare totală pentru astfel de acțiuni, ci chiar asistență maximă din partea UE", le-a spus Sluțki jurnaliștilor.
El a menționat că „împărțirea în prieteni și inamici este o logică de impas care duce în mod sistematic la o criză a modelului occidental de democrație”.

"În ceea ce privește evenimentele de duminică din Belarus, acestea necesită evaluări mai puțin grăbite, în opinia mea", a adăugat reprezentantul Dumei de Stat.

Duminică, avionul companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair a aterizat urgent pe aeroportul din Minsk din cauza unui mesaj despre alertă cu bombă. Aeronava aparține filialei Ryanair înregistrată în Polonia. Activiștii pentru drepturile omului din Belarus au raportat că în acest avion se afla Roman Protasevici, fondatorul canalului de Telegram „Nexta”, recunoscut ca extremist în Belarus. În timpul verificării documentele pe aeroportul din Minsk, Protasevici a fost reținut. Pe numele lui era deja inițiat un dosar penal în temeiul mai multor articole, inclusiv articolul „organizarea revolte în masă”. El ar putea primi până la 15 ani de închisoare.

Aterizarea de urgență a avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protașevici, care se afla la bord, nu este prima de acest gen în istoria aviației aeriene.

Agenția Centrală de Informații a SUA a dispus aterizarea la Viena a avionului președintelui bolivian Evo Morales care venea de la Moscova, în legătură cu informații despre posibila prezență a lui Edward Snowden la bord.

În același timp, autoritățile din Franța, Portugalia, Italia și Spania au refuzat acordarea coridorului aerian avionului prezidențial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0