Strategii de la Washington recunosc deschis că, acum, capacitățile artileriei Armatei sunt în mod clar insuficiente pentru a contracara în mod eficient Rusia și China. Au de gând să remedieze această problemă deja în viitorul apropiat.
"Argumente" cu rază lungă de acțiune
În decembrie 2017, influentul centru de cercetare american RAND, care consiliază Pentagonul de la mijlocul secolului trecut, a publicat un raport dedicat Forțelor Armate Ruse. În opinia analiștilor, în cazul unui război, Rusia va încerca să provoace daune maxime forțelor terestre inamice, fără a a se angaja în foc direct cu acestea.
Artilerie pentru divizie
El este construit pe șasiul principalului autotun al armatei SUA M109, dar dispune de o țeavă mai lungă (un calibru de 58 față de 39) și este capabil să distrugă ținte cu un proiectil activ-reactiv la distanțe de până la 65 de kilometri (aproape de două ori mai departe față de predecesorul său).
Acum, DIVARTY-ul american (Division Artillery Command) nu dispune de obuziere sau de MLRS-uri proprii. În caz de necesitate, acestea sunt împrumutate de la corpurile de armată sau de la brigăzi. Potrivit analiștilor Pentagonului, propria artilerie cu rază lungă de acțiune va permite comandamentului divizional să planifice și să efectueze mai eficient operațiuni militare la scară largă față de acțiuni contrapartizane și antiteroriste în țările terțe.
Rachete promițătoare
La dispoziția comandamentului corpurilor de armată vor rămâne modernele lansatoare multiple de rachete HIMARS.
În luna mai, la poligonul White Sands din statul New Mexico, s-au desfășurat testările acestui complex. Potrivit concernului Lockheed Martin, racheta a distrus ținta la o distanță de 400 de kilometri, bătându-și propriul record de anul trecut (240 de kilometri). Mai mult, americanii nu au de gând să se oprească aici și vor să tripleze, cel puțin, raza de acțiune a acestei arme. Pentagonul are mari așteptări de la proiectul PrSM. În special, generalul de brigadă John Rafferty a afirmat, oarecum lăudăros, că acest complex de rachete operativo-tactic va deveni "ucigașul" sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400 "Triumf" și a navelor chineze de război din Oceanul Pacific.
Componența și armamentul acestor grupuri se schimbă în funcție de misiunea de luptă, dar se știe că fiecare grup va include două baterii cu sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. Prima – cu o versiune terestră a rachetelor navale supersonice SM-6, precum și cu rachetele subsonice Tomahawk cu o rază de acțiune de peste 1,7 mii de kilometri. A doua baterie va fi înarmată cu racheta promițătoare Long-Range Hypersonic Weapon (LRHW). Experții sunt convinși că raza ei de acțiune va depăși două mii de kilometri.
Miză pe armată
Conform ideii Pentagonului, obuzierele M109 și M1299, precum și lansatoarele multiple de rachete HIMARS cu proiectilele ER GMLRS vor fi utilizate cel mai activ în războaiele următoare. Logica este clară: muniția pentru această tehnică va costa în mod evident mai puțin decât pentru sistemele cu rază lungă de acțiune și complexe.
Consolidarea de către Pentagon a artileriei Forțelor Terestre sugerează că Washingtonul, într-un ipotetic conflict armat cu Rusia și China, nu se va mai putea baza pe principalele sale atuuri – aviația și marina. Ambii adversari dispun de sisteme sofisticate moderne de apărare antiaeriană și de rachete anti-navă pentru a organiza o "întâlnire fierbinte" avioanelor și navelor americane. Respectiv, rolul principal în viitorul război va reveni forțelor terestre și armelor cu bazare terestră cu rază lungă de acțiune, capabile să penetreze apărarea de la o distanță sigură.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova