Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alexandru Tănase: Justiția nu trebuie să fie temă de campanie la parlamentare

Fostul ministru al Justiției Alexandru Tănase consideră că actorii politici antrenați în competiția pentru parlamentare trebuie să renunțe imediat la transformarea problemelor din justiție în subiect de campanie electorală.
Sputnik
Alexandru Tănase: Justiția nu trebuie să fie temă de campanie la parlamentare

Alexandru Tănase spune că transformarea problemelor din justiție în subiecte de campanie la parlamentară nu este altceva decât o răfuială politică și face imposibilă orice reformă judiciară.

Maia Sandu i-a mințit nu doar pe moldoveni, ci și pe europeni
„Nicăieri nu s-au făcut reforme sub presiunea străzii din cauză că o să apară populismul judiciar. Dacă judecătorii vor vedea că polul de putere se va muta după alegeri spre președinție, vor migra toți în zona ceea și vor băga la pușcărie oponenții președintelui, iar asta nu va însemna că vom avea mai multă dreptate sau justiție”, a declarat Alexandru Tănase.

El mai spune că, din păcate, vedem că reforma justiției este un subiect de campanie, iar remiterea de către președinte a Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției este un gest populist legat de campania electorală parlamentară.

Video: Vicepreședintele unui raion, stropit pe față cu verde de briliant
„Așteptăm să vedem cum va arăta acel mecanism de evaluare externă a judecătorilor pentru că, dacă facem trimiteri la alte state, unde s-a aplicat acest mecanism, lucrurile nu stau chiar atât de bine. În Albania procesul cu evaluare externă nu s-a încheiat, încă, deși acolo a existat un consens național și, drept rezultat, a fost modificată constituția. În Moldova nu avem un consens, în afară de PAS, nimeni nu sprijină acest concept. Evaluarea externă nu s-a făcut nicăieri în lume, ca să te raportezi la un model de succes. Evaluarea externă care s-a făcut în Ucraina s-a împotmolit, iar lucrurile în acest stat cu justiția au degradat, e un dezastru ce se întâmplă în justiția ucraineană”, a mai spus Tănase.

Fostul politician critică așa numitul concept de evaluare externă a judecătorilor, promovat de actualul președinte în plină campanie pentru parlamentare.

Zeii țin cu belicoasa Sandu și s-au întors cu spatele la pașnicul Dodon
„Puterea judecătorească este independentă, nu poți interveni în justiție cu buldozerul, sunt operațiuni care se fac cu bisturiul. Ori, evaluarea externă este o idee promovată de oameni care nu cunosc ce înseamnă justiție, care n-au fost în sălile de judecată niciodată. Exact cum au văzut în alegeri anticipate soluția universală pentru toate problemele, exact așa este cu evaluarea externă. Pot să vă spun că în cazul în care, admitem, că vom evalua sistemul nostru, 80% din judecători vor rămâne în funcție, în afară de câteva persoane cu probleme de integritate. Problema justiției moldovenești este cu totul în altă parte”, a declarat Tănase.

Fostul ministru consideră că o problemă mare a sistemului nostru judecătoresc este centralizarea procesuală și posibilitatea de a-l controla prin intermediul Curții Supreme de Justiție. El afirmă că problema corupției în justiție este acolo unde poți planifica un dosar de la prima instanță până la ultima.

Șocant - Chicu, despre cea mai mare realizare a lui Sandu
„Distrugerea acestui mecanism este posibil prin fragmentarea decizională și o reformă amplă procesuală, adică cu totul în altă zonă se află instrumentarul pentru a rezolva aceste probleme. În campanie electorală nu poți merge cu așa ceva sau, dacă mergi și spui că noi vom defragmenta sistemul decizional procesual din instanțe, alegătorii te vor trimite la culcare, iar când spui că ăsta-i hoțul, aduci oameni din afară să-i depisteze, omul simplu este fericit”, a menționat Tănase.

El mai spune că și Comisia de la Veneția s-a opus acestei evaluări externe, iar raportul OSCE ODIHR spune clar în ce condiții poți face o astfel de evaluare externă.

Mai multe interpelări la Procuratură și SIS pe numele lui Litvinenco
„Avem judecători tineri care nu sunt afectați de corupție, mulți nu trebuie de băgat la coș cu cei care fac toate golăniile astea. Situația din primele instanțe este bunicică, nu acolo se fac măgăriile, se fac în altă parte. Problema este că  CSJ poate modela orice hotărâre după cum vor ei (magistrații din CSJ - n.n.) utilizând plasticitatea legislației și practicile pe care tot ei le creează, acolo sunt problemele și acolo trebuie să intervenim. Lucrurile pot fi corectate doar că noi avem nevoie de un consens politic, iar primul punct din acel consens pentru actorii politici este renunțarea imediată la transformarea problemelor din justiție în subiect de campanie electorală”, a concluzionat Alexandru Tănase.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a remis Parlamentului proiectul Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției, iar una dintre obiecțiile șefului statului vizează implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova