Curtea de Conturi a SUA a recunoscut slăbirea capacității de luptă a forțelor armate ale țării. În Occident se încearcă înțelegerea motivelor eșecului Pentagonului în războaiele “interminabile” – în Afganistan, Irak și alte state în curs de dezvoltare. Paradoxul constă în faptul că bugetul militar al SUA, care depășește 700 de miliarde de dolari pe an, nu garantează niciun succes. Uneori banii sunt numiți “mușchii armatei”, însă victoria în război nu poate fi cumpărată cu dolari.
Specialiștii instituției de control susțin că supremația incontestabilă a SUA a fost pierdută din cauza consolidării potențialilor inamici. Totodată, “supremația” americană a slăbit în fiecare dimensiune militară – pe mare, în spațiul aerian, în spațiul cosmic. Cică, “la sol” lucrurile ar sta mai bine, însă retragerea rușinoasă a trupelor americane din Afganistan (sub presiunea talibanilor) demonstrează contrariul.
Principala piedică în calea refacerii capacității înalte de luptă a Forțelor Navale, în opinia analiștilor, este diminuarea capacităților de desfășurare a forțelor în diverse puncte ale planetei, deficiențe de întreținere tehnică.
De parcă rețeaua enormă din sute de baze ale Pentagonului din zeci de state ale lumii nu ar crea condiții ideale pentru desfășurarea tuturor tipurilor de trupe și tehnică militară. Cel mai probabil, capacitatea de luptă este afectată de o serie de războaie mici, adică de adaptarea treptată a Pentagonului la un mediu de luptă în care lipsește un inamic cu o tehnologie avansată. E o degradare.
Sindromul afganez
Contingentele militare ale SUA și NATO părăsesc Afganistanul, fiind forțate de condițiile unui acord de pace înjositor cu organizația teroristă “Taliban” (încheiat pe 29 februarie 2020). Totodată, persistă pericolul transformării republicii islamice în principala bază internațională de pe planetă a teroriștilor și jihadiștilor. Pentagonul încearcă disperat să inventeze anumite măsuri compensatorii și, potrivit informațiilor publicației The New York Times, “discută cu aliați despre transferarea trupelor în statele vecine – Tadjikistan, Kazahstan și Uzbekistan”. În cazul încheierii unor astfel de acord interstatale (ceea ce e puțin probabil), evoluția ulterioară a lucrurilor este predictibilă.
Profesorul australian, de origine afgană, Amin Saikal, a publicat pe 21 aprilie pe site-ul ASPI Strategist o idee interesantă: “După cel De-Al Doilea Război Mondial, Statele Unite au pierdut în toate războaiele, purtate în statele în curs de dezvoltare. Acest eșec întruchipează tragedia incapacității puterilor mondiale de a soluționa conflictele asimetrice. Ultimul război, de care SUA acum se distanțează, fără a reuși să atingă obiectivele inițiale, este conflictul de 20 de ani din Afganistan. Nu trebuie să subapreciem consecințele potențiale catastrofale ale acestui pas pentru Afganistan, pentru regiune și reputația NATO”.
O politică „stupidă”
La ce rezultate se așteaptă “partenerii” în urma unor astfel de escapade în raport cu Rusia? Potrivit ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, e o politică “stupidă”.
Rezultatul este destul de firesc – Pentagonului și aliaților lor li se indică din nou asupra “liniilor roșii” în Europa de Est. Aici Rusia poate ierta doar niște pozne mărunte.
Vom cădea de acord asupra faptului că oficialii americani și europeni “s-au comportat iresponsabil, în special, în ceea ce privește planurile de acceptare în NATO a Georgiei și Ucrainei”. SUA n-ar fi admis niciodată astfel de scenarii în sfera intereselor sale naționale în emisfera de Vest (acceptarea Canadei sau Mexicului în Organizația Tratată de la Varșovia sau OTSC). Nici Moscova nu se va împăca niciodată cu existența unor state inamice la frontierele rusești, în spațiul exsovietic (statele Baltice nu reprezintă un pericol, e nevoie de o ajustare a politicii externe). Rusia dispune de instrumente eficiente de neutralizare a pericolelor militare.
„Măreața Americă” trebuie să aibă un instinct de autoconservare și „să prioritizeze corect lucrurile”.
La final, The American Spectator concluzionează: dacă principala țintă a Alianței Nord-Atlantice este securitatea, nu caritatea, în rândurile acestea nu trebuie să existe state aflate într-un conflict cu o putere nucleară: “Ucraina nu este cea pentru care se merită riscul unui război decisiv cu o putere nucleară”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova