Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Analist: Parteneriatul strategic cu SUA – o mare escrocherie

© Photo : Președintele RomânieiKlaus Iohannis si Joe Biden
Klaus Iohannis si Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
”UE nu garantează - ci fură din suveranitate. NATO a avut un sens în timpul războiului rece, dar acum este o alianță prin care SUA încearcă să își mențină hegemonia. Conform parteneriatului strategic, România oferă totul și se predă intereselor SUA”.

BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Suveranitatea e posibilă în UE și e garantată de NATO prin așa numitul ”parteneriat strategic”? ”E o chestie amuzantă să spui inocent asta”, consideră apreciatul politolog și teolog Bogdan Duca.

Американский ракетный эсминец Дональд Кук в акватории Черного моря  - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Typhoon-urile britanice din România vor ajuta distrugătoarele SUA să tulbure Marea Neagră

De fapt, spune Duca, ”UE nu garantează suveranitatea. UE fură din suveranitate” – iar ”Cedarea de suveranitate este chiar un concept asumat oficial de UE”.

”Aspirația Uniunii Europene este tocmai aceea de a construi Statele Unite ale Europei, un soi de SUA în care fostele state suverane europene să fie un soi de landuri cu un anumit grad de autonomie culturală și administrativă”, scrie Bogdan Duca.

Un argument al teoriei lui Duca este chiar unul dintre simbolurile suveranității - moneda. ”De aceea Uniunea Europeană și-a impus moneda sa în detrimentul monedelor naționale”.

”Tratatul de stabilitate fiscală, de asemenea, impune reguli stricte care condiționează ferm dezvoltarea și politicile economice ale fiecărui stat membru”, scrie analistul completând cu un alte aspect: ”legislația europeană tocmai că are ambiția de a uniformiza legislația statelor membre, condiționând grav suveranitatea legislativelor de acolo, ideal până la dispariția acestora”.

Da, punctează analistul, UE ”poate fi împiedicată în această evoluție și poate fi regândită ca o Uniune a Statelor Suverane Europene”.

”Pentru aceasta un suveranist normal la cap, cum mă consider eu, nu militează pentru un dificil și chiar periculos economic ro-exit, ci tocmai pentru o implicare a României în acest efort de reformare a Uniunii, prin impunerea - posibilă prin tratate - a punctului de vedere suveranist”, scrie Bogdan Duca.

În aceeași situație este relația cu NATO - o alianță militară ”în teorie e defensivă, dar în practică nu mai e”. 

”NATO a avut un sens în timpul războiului rece, dar acum este o alianță prin care SUA încearcă să își mențină hegemonia în Europa”, spune Duca.

Ori, în aceste condiții, analistul spune clar – ”un suveranist normal la cap, ca mine, nu cere în mod necesar retragerea României din alianța militară, ci afirmarea cât mai clară în interiorul alianței a intereselor României - interese care NU sunt cele ale Statelor Unite”.

”Așa-numitul parteneriat strategic mult invocat este una din marile escrocherii istorice în care a picat țara noastră”, spune Duca, argumentând – ”Conform acestui parteneriat, România oferă totul și se predă intereselor SUA, primind în schimb promisiunea suplimentară că în cazul unui atac asupra României, SUA își va respecta... obligația din tratatul NATO”.

Cu alte cuvinte, o viitoare guvernare suveranistă ”trebuie să denunțe ferm acest parteneriat ce este nu doar inutil pentru România, dar și foarte păgubos...”, conchide Bogdan Duca.


Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0