Conferința e presă a lui Biden a avut joi, chiar dacă era clar din start că nimic bun nu va ieși din asta, dar era imposibil de amânat mai departe.
Iar acestea au depășit cu mult lista obișnuită, bine cunoscută de contradicții. Una dintre aceste contradicții a fost și soluționarea pe cale pașnică a problemei afgane.
Acest acord este "copilul" lui Trump și este clar că democrații, reîntorși la putere, au o tentație enormă de a îngropa documentul, pur și simplu, din principiu. Dar, în același timp, istoria afgană a intrat, într-adevăr, de mult timp, într-un impas – Statele Unite trebuie să plece de acolo, iar acordul oferă o scuză convenabilă pentru a face acest lucru.
În plus, există probleme logistice, care fac imposibilă retragerea contigentului NATO, format din peste zece mii de persoane, într-o lună și ceva. Acest lucru a fost declarat direct de către reprezentanții de rang înalt ai Washingtonului.
În această situație dificilă, Statele Unite încearcă să facă tot posibilul pentru a o rezolva, încercând să găsească o soluție acceptabilă pentru sine, cu cele mai mici costuri. Cu toate acestea, în timpul călătoriei lui Blinken în Europa, s-a aflat că, în joc, mai există un alt factor important pe care americanii nu l-au luat în considerare – poziția propriilor aliați, în special, poziția Germaniei.
Și s-a descoperit că germanii au o grămadă de pretenții.
Privind modul în care noua administrație de la Washington acționează vioi în distrugerea "patrimoniului" de politică externă al lui Trump, aliații NATO "au văzut acest lucru ca pe un semn" (anume așa presa germană a descris cele întâmplate), precum că și retragerea trupelor din Afganistan vor fi afectate de aceasta. Astfel, Germania a început procesul de reînnoire a mandatului Bundeswehr-ului pentru operațiuni pe încă aproape un an – decizia corespunzătoare a fost prezentată ieri Bundestagului pentru aprobare.
Și apoi, brusc, Statele Unite au luat inițiativa de a organiza o altă conferință de pace – în Turcia, în aprilie. Mai mult, se sugerează destul de deschis că acolo se poate ajunge la o înțelegere și la semnarea unui acord, care va permite retragerea rapidă a trupelor străine.
Europa a aflat despre această propunere din presă – și, desigur, s-a enervat destul de tare.
Aici s-ar putea de remarcat, în mod ironic, că ar fi ciudat să se indigneze din acest motiv, deoarece un astfel de modus operandi este destul de normal pentru Statele Unite. Pur și simplu, în ultimii ani, de la ei a dispărut "stofa" selectivității și inaccesibilității, care până acum atenua imaginea inestetică.
Cu toate acestea, există un factor care impune o perspectivă diferită. Subtilitatea constă în faptul că dintre cei zece mii de militari NATO, menționați mai sus, care se află acum în Afganistan, doar trei mii și jumătate sunt americani. Restul – șapte mii – sunt reprezentanți ai altor țări NATO, dintre care, mai mult de o mie, sunt reprezentanți ai Bundeswehr-ului german.
Dar problema nu constă numai în asta. Pentru comparație: la 6 iunie 2011, numărul contingentului NATO din Afganistan era mai mare de 132 de mii de militari, dintre care 90 de mii erau americani. Adică contribuția SUA la operațiune, în ceea ce privește resursele umane, întrecea de două ori contribuția celorlalte 47 de țări împreună luate. Acum, situația s-a inversat – în ultimii ani, o varietate de domenii de cooperare intra-occidentală a suferit o astfel de transformare.
Puterea Statelor Unite se baza pe capacitățile lor reale, care depășeau de multe ori potențialul celorlalte țări împreună luate. Acum, avantajul american este relativ clar – și nu există nicio îndoială că această matematică este bine înțeleasă nu numai de Moscova sau de Beijing, ci și de Berlin, Ankara și de multe alte capitale ale planetei.
Administrația Biden se confruntă cu problema găsirii instrumentelor, cu ajutorul cărora ar putea forța partenerii mai mici să asculte, ei dându-și seama de puterea lor sporită. Dar nu se știe cu siguranță dacă astfel de parteneri există în general, în condițiile schimbării semnificative a distrubuției puterii în interiorul Occidentului colectiv.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova