Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine îl manipulează pe Biden

© AP Photo / Evan VucciДжо Байден
Джо Байден - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Când în Rusia lumea a aflat despre afirmațiile uimitoare ale președintelui american la adresa lui Putin, în SUA, atenția jurnaliștilor a fost atrasă de o altă știre: Casa Albă a stabilit, în cele din urmă, data primei conferințe de presă a lui Biden – 25 martie.

Cel mai jos nivel al relațiilor: Rusia și Statele Unite, la limita unei rupturi  - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Video
Cel mai jos nivel al relațiilor: Rusia și Statele Unite, la limita unei rupturi
Aceasta noutate este, într-adevăr, una importantă. Mai degrabă, ea a fost transformată în una importantă de către administrația curentă de la Washington.

În Statele Unite există o veche tradiție: președintele proaspăt ales, în curând – de obicei în decurs de o lună – după preluarea funcției, organizează prima sa conferință de presă. De exemplu, Barack Obama a comunicat cu jurnaliștii în a 20-a zi, iar Donald Trump – în a 27-a. Recordul negativ îl deține încă George Bush, care a ținut o pauza de 33 de zile.

În cazul lui Joe Biden – dacă graficul nu se va schimba spre dreapta – această cifră va fi de 64 de zile.

Să fiți sănătos! - Putin a răspuns la acuzațiile lui Biden - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Video
"Să fiți sănătos!" - Putin a răspuns la acuzațiile lui Biden
Iar în ultimele săptămâni, acest subiect era, în mod regulat, unul iritant pentru mass-media americană. Chiar și presa care simpatizează liderul național, a remarcat faptul că comunicarea sa cu jurnaliștii este redusă la "glume de un singur cuvânt în cadrul evenimentelor sever controlate și deseori înscenate, organizate de Casa Albă". Chiar săptămâna trecută s-a întâmplat un alt incident, când asistenții președintelui american, pur și simplu, nu i-au permis să deschidă gura pentru a răspunde la întrebările jurnaliștilor care au făcut un reportaj despre vizita lui Biden la un magazin DIY din Washington.

Bineînțeles, această stare a lucrurilor doar amplifică speculațiile cu privire la capacitatea de muncă ale stăpânului Biroului Oval și la facultățile sale cognitive. O astfel de supresiune minuțioasă a situațiilor în care de la Biden se cer răspunsuri detaliate la întrebările necoordonate și adesea incomode ale jurnaliștilor, întărește suspiciunea precum că el, pur și simplu, nu poate face față comunicării libere, care implică un grad ridicat de improvizație.

Президент РФ В. Путин посетил концерт в честь воссоединения Крыма и России - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Rusia
Putin: Suntem gata să trăim în noi condiții geopolitice
Interviul rezonant al președintelui american, oferit canalului TV ABC News consolidează aceste suspiciuni. Doar Joe Biden nu a spus că el crede că Vladimir Putin este un ucigaș. Rolul său a fost redus la o replică mult mai modestă: "Mmmm, da". Executorul rolului principal în această mizanscenă a devenit jurnalistul care, în timpul conversației, a pus întrebarea: "Credeți că este un ucigaș?".

Mass-media rusă, în cea mai mare parte, nici măcar nu a menționat numele persoanei care a vorbit cu președintele american – și în zadar, pentru că este o persoană destul de cunoscută și chiar, se poate spune, importantă.

George Stephanopoulos este una dintre cele mai impozante și mai populare vedete ale jurnalismului politic american și mondial.

Президент РФ В. Путин провел совещание о российской миротворческой миссии в Нагорном Карабахе - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Rusia
Putin: SUA își rezolvă problemele interne prin acuzații împotriva altor țări

Pentru a înțelege nivelul său de notorietate, este suficient să menționăm că anume el a trebuit să modereze sesiunea cu participarea liderilor din Rusia, India și Japonia la Forumul Economic Estic în 2019. Este adevărat că în ultimul moment, Stephanopoulos nu a putut să zboare la Vladivostok.

Jurnalistul mai este cunoscut și pentru background-ul său politic specific și apropierea față de unul dintre cele mai influente clanuri politice din America – Clinton.

Stephanopoulos a fost director de comunicații în timpul campaniei prezidențiale a lui Bill Clinton în 1992, iar apoi a ocupat posturi semnificative în prima sa administrație. Și, deși în a doua jumătate a anilor ’90, el s-a reprofilat ca jurnalist, legăturile sale cu cea mai influentă familie politică au continuat.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Rusia
Zaharova a comentat declarațiile lui Biden despre Rusia

La mijlocul anilor 2010, a izbucnit un scandal, când s-a descoperit că jurnalistul, timp de câțiva ani, a făcut donații caritabile mari (un total de 75 de mii de dolari) Fundației Clinton, fără a informa ABC News, care era angajatorul său. Gălăgia a fost potolită, postul TV calificând situația o "greșeală onestă", dar reputația lui Stephanopoulos, desigur, a suferit. Partidul Republican și-a exprimat neîncrederea față de acesta și a cerut să i se interzică moderarea dezbaterilor prezidențiale, în care s-a angajat în trecut – din cauza unei părtiniri evidente și a conflictului de interese.

Trebuie de remarcat faptul că apropierea de clanul Clinton nu înseamnă neapărat loialitate față de democrați în general sau față de liderul lor în particular. Partidul Democrat al SUA este dezbinat de conflicte interne – între o varietate de clanuri și grupuri, între "mlaștina Washington" tradițională și politicienii brusc consolidați ai celei mai radicale stângi.

Drapelel statelor NATO - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Senator rus: SUA recurg la „asediul Rusiei” trimițând trupe la granițele NATO
Putem doar presupune de ce a fost ghidat Stephanopoulos în acțiunile lui în timpul conversației cu Biden. Poate că a fost un joc obișnuit al mass-media pentru exacerbare, în dorința de a obține materiale fierbinți și declarații rezonante, care vor fi apoi montate în citate. Poate că a avut loc o provocare bine gândită.

Oricum ar fi, interviul l-a arătat pe președintele Statelor Unite ca o marionetă, condusă de un jurnalist. Conversația a întărit îndoielile cu privire la capacitatea lui Joe Biden de a judeca rațional și de a acționa adecvat în mod independent.

Hollywood-ul a ridicat în mod repetat subiectul inferiorității personalității prezidențiale în contextul omnipotenței statului profund american. Dar realitatea a depășit încă o dată fanteziile creative, și, pentru prima dată, în Casa Albă, se află o persoană de la care, prin cele mai simple manipulări, se pot obține reacțiile dorite, cum ar fi, de exemplu, "mmmm, da".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0