Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

"Deja a fost testat": Rusia își va proteja teritoriile nordice cu o armă neobișnuită

Capacitate înaltă de deplasare pe teren accidentat, precizie în tragere, abilitatea de a acționa acolo unde tehnica obișnuită de luptă, pur și simplu, nu supraviețuiește – Rusia se pregătește să-și doteze armata cu instalația de artilerie autopropulsată "Magnolia".
Sputnik

MOSCOVA, 22 mart – Sputnik, Nikolai Protopopov. Această armă va fi trimisă unităților arctice, care îndeplinesc sarcini în condiții climatice extreme. Despre cel mai nou autotun și despre alte echipamente unice ale bazelor din Arctica – în materialul Sputnik.

Cerințe speciale

Despre noua instalație autopropulsată pentru unitățile din Nordul Îndepărtat s-a aflat încă în 2017. Atunci, Ministerul Apărării a declarat că "Magnolia" de 120 de milimetri va fi pusă pe șasiul transportorului blindat cu două șenile.

Modelele experimentate sunt supuse testărilor preliminare, care au arătat deja că instalația poate acționa în mod eficient pe soluri instabile, inclusiv în zone mlăștinoase și înzăpezite. Iar motorul funcționează fără probleme la temperaturi extrem de scăzute.

De ce Pentagonul este îngrijorat de capacitățile “Burevestnik”
Proiectul a fost elaborat de către specialiștii Institutului Central de Cercetări Științifice "Burevestnik" în cadrul lucrării experimentale de proiectare "Nabrosok". În afară de autotun, se presupune că va fi lansată o întreagă familie de mortiere de artilerie, extrem de mobile, pe diverse șasiuri, proiectate special pentru operațiunile de luptă în Nord.

Caracteristicile tehnice ale instalației "Magnolia" au fost parțial dezvăluite în cadrul forumului "Armiya 2019". Tractor – vehiculul blindat ATV cu șenile de 27 de tone DT-10PM "Vityaz", cu o capacitate transport de mai mult de zece tone cu un motor diesel de 800 de cai putere. Viteza – până la 45 de kilometri pe oră, depășirea obstacolelor de apă – până la șase kilometri pe oră. Distanța pe care poate să o parcurgă fără realimentare – aproximativ 700 de kilometri. Echipajul – patru persoane, unitatea de luptă este situată în secțiunea din spate.

Publicaţie americană: De ce sistemul rusesc S-400-ul este „atât de mortal”
Arma combinată semiautomată cu ghinturi combină funcțiile obuzierului și mortierului. Dispune de o gamă largă de muniții, inclusiv trage cu proiectilele autotunului "Nona". De asemenea, se pot utiliza ghidatele "Kitolov-2", destinate pentru distrugerea tehnicii ușor blindate și instalațiilor inginerești. Grație sistemului de ghidare semi-activ cu laser, probabilitatea unei lovituri precise a unei ținte fixe, fără o lovitură de probă, ​​este aproape de 100 de procente.

Muniția – 80 de proiectile. Arma își atinge obiectivul cu muniție puternic explozibilă la o distanță de mai mult de opt kilometri, cu muniție ghidată – până la zece. Cadența de tragere – zece lovituri pe minut.

"Panțir-ul" Arcticii

Principalele sarcini ale "Magnoliei" – distrugerea obiectelor de apărare antiaeriană și a luptei electronice, a instalațiilor de rachete, a vehiculelor blindate, a structurilor de fortificare, a mijloacelor de debarcare și a forței vii a inamicului.

Cu toate acestea, autotunul promițător este departe de a fi unicul exemplar al echipamentului militar destinat condițiilor climatice dure ale Arcticii.

De exemplu, pentru unitățile de apărare antiaeriană, a fost dezvoltată versiunea arctică a complexului de rachete antiaeriene "Panțir". Acest complex s-a dovedit a fi eficient în mai multe conflicte militare, dar, pentru Nordul Îndepărtat, s-au efectuat mai multe schimbări semnificative în construcția acestuia.

Atac bizar cu rachete asupra unei baze – plan ascuns al SUA?
Unitatea de luptă a complexului "Panțir-SA" a fost plasată pe același tractor blindat "Vityaz", dar au renunțat la sistemul automat antiaerian, deoarece la temperaturi extrem de scăzute, eficiența de tragere a acestuia scade foarte mult. În locul acestui sistem, au fost adăugate șase lansatoare suplimentare de rachete cu o rază de acțiune de până la 20 de kilometri.

Un alt mijloc de apărare antiaeriană cu un grad de pătrundere sporit pe tern accidentat este complexul "Tor-M2DT", care a pus în dotarea armatei în vara anului trecut. Acest sistem poate funcționa la temperaturi sub minus 50 de grade, să se deplaseze de-a lungul terenurilor accidentate și să depășească obstacolele de apă. Complexul se bazează pe un vehicul blindat ATV cu două șenile. În partea din față – modulul de susținere a vieții echipajului, iar lansatorul – în spate, în cel de-al doilea modul.

"Rușii au țevile mai lungi": pe ce Pentagonul a decis să cheltuiască mulți bani
Caracteristicile tactice și tehnice sunt aceleași ca și la convenționalul "Tor". Acesta distruge toate tipurile de obiective aeriene: aeronave, elicoptere, rachete de croazieră, muniții ghidate și drone de dimensiuni mici la o distanță de până la 16 kilometri și la o altitudine de până la 12 kilometri. Muniția – 16 rachete anti-aeronave, lansate la un interval de 2,5 secunde. Mai mult decât atât, "Tor" funcționează pe principiul "o rachetă – o țintă", care confirmă precizia ridicată a acestuia.

Pentru ostilitățile la sol, unităților arctice le vor fi furnizate tancurile modernizate T-80BVM, precum și obuziere bazate pe transportatorii blindați MT-LB.

Mijloace de livrare

Personalul militar al unității arctice se deplasează, de asemenea, pe tehnici special pregătite. De exemplu, pe elicopterul Mi-8AMTSH-VA. Una dintre caracteristicile acestui elicopter – încălzirea agregatelor sistemelor de ulei și transmisie, respectiv motoarele se pornesc fără probleme chiar și la minus 60. Cabina de marfă a aeronavei este, de asemenea, încălzită.

"Nu pot fi găsite": Rusia construiește noi transportatoare "invizibile" de rachete
Raza de acțiune a elicopterului arctic MI-8, cu rezervoare suplimentare de combustibil, depășește 1400 de kilometri, iar în aer mașina se poate afla mai mult șapte ore.

La sol, militarii folosesc și bine-cunoscutele vehicule MT-LB, dar cu șenile speciale, care exercită asupra solului o presiune de doar 0,28 kilograme pe centimetru pătrat – mai mică decât cea exercitată de un pieton.

Există vehicule destinate zonelor mlăștinoase și înzăpezite, care au anvelope enorme cu presiune ultra-scăzută. Militarii le utilizează pentru a explora terenul, pentru a stabili rute, pentru a evalua situația privind gheața și pentru a însoți coloanele cu echipament militar.

Saltul tehnologic în Abu Dhabi: Perspectivele Complexului Industrial Militar rusesc
În plus, soldații și ofițerii se deplasează pe snowmobiluri cu cabine încălzite, pe camioanele cu tracțiune integrală "Ural" și KAMaz, adaptate la temperaturi extrem de scăzute, pe pernoptere. În unele unități, sunt folosite chiar și săniile trase de câini sau reni – transportul extrem de vechi, capabil să treacă acolo unde s-ar bloca cel mai echipat ATV.

Desigur, unitățile arctice primesc și îmbrăcăminte specială. Setul de îmbrăcăminte standard constă din aproximativ 20 de elemente. Echipamentele sunt fabricate din material multistrat, foarte cald, care cântărește puțin și nu limitează mișcările luptătorului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova