Motivul oficial – cazuri înregistrate de tromboză la cei vaccinați.
La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în esență, a luat partea companiei, declarând că "nu există dovezi că incidentele au fost provocate de vaccin" și a solicitat continuarea campaniei de vaccinare "pentru a salva vieți și a limita formele grave de boală". Cu toate acestea, OMS a promis că va studia rapoartele și va face public rezultatele.
Respectiv, se poate doar presupune în ce măsură poziția OMS este legată de nivelul real al siguranței vaccinului AstraZeneca și în ce măsură se datorează oportunității politice. Cu toate acestea, acest lucru privește UE în aceeași măsură. Cazurile de efecte adverse grave și chiar decese ale persoanelor vaccinate au fost raportate în mod regulat încă de la începutul vaccinării, dar un pas atât de radical, precum suspendarea administrării vaccinului, a fost luat de Germania, Franța și alte țări europene de frunte doar atunci când au apărut condițiile politice care i-au impus să facă acest lucru.
Necazul a început atunci când compania a intrat pe piață cu un produs finit cu o anumită întârziere, ceea ce a schimbat graficul de producție. Dar principalul necaz – ea s-a dovedit a fi, în principiu, incapabilă să își îndeplinească obligațiile față de Uniunea Europeană.
Primul scandal a izbucnit încă în ianuarie, când AstraZeneca a notificat Bruxelles-ul că, din cauza problemelor de producție și logistică, în lunile următoare este obligată să reducă livrările cu 60% față de condițiile contractuale inițiale.
Deci, în ultimele săptămâni, Europa a exercitat presiuni asupra tuturor punctelor de sprijin posibile pentru a face compania să respecte acordurile.
Rezultatul a fost o înrăutățire și mai gravă a situației.
Iar luni, statele europene, inclusiv liderii UE, au început să suspende pe cale amiabilă utilizarea vaccinului AstraZeneca sub pretextul verificării siguranței preparatului.
Reputația vaccinului a primit o lovitură serioasă.
Dar cu greu poate fi considerată fatală. Este foarte probabil ca structurile internaționale mari și alte puteri occidentale influente să sprijine AstraZeneca. Și nu este vorba doar de Marea Britanie, pentru care vaccinul AstraZeneca reprezintă principalul preparat de vaccinare. Ieri, compania a emis un comunicat de presă, anunțând despre un acord cu guvernul SUA privind aprovizionarea suplimentară cu preparatul său.
Dar este puțin probabil ca acolo să fie recunoscută o realitate atât de deprimantă. Este mult mai probabil ca va fi din nou inclus vinilul enervant despre "mâna Moscovei", care semănă neghina în Occidentul unit din punct de vedere al scopurilor și valorilor sale.
În acest caz, acest lucru va fi deosebit de ușor de făcut, deoarece, după ce a făcut un demers atât de ostil împotriva companiei AstraZeneca, Europa are mai multe opțiuni de rezervă, cu care pot înlocui vaccinul care nu a justificat încrederea ridicată. Iar vaccinul rusesc "Sputnik V" se află în fruntea listei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova