Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

O vor vota pe Natalia Gavrilița? Răspunsul unor deputați PDM și PSRM

Un deputat democrat și altul socialist și-au exprimat la Sputnik Moldova opiniile despre candidatul la funcția de premier propus de președinte și șansele ca acesta să fie votat de Parlament. Niciunul nu a spus categoric că formațiunile lor vor respinge candidatul. 
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Deputatul democrat Nicolae Ciubuc (PDM) și deputatul socialist Corneliu Furculiță (PSRM) au vorbit într-o emisiune la Sputnik Moldova despre poziția lor personală și a formațiunilor lor față de candidatul la funcția de premier, Natalia Gavrilița, propus de președintele Maia Sandu pe 27 ianuarie.

Expert: Cel mai probabil, Parlamentul va respinge candidatura lui Gavrilița

Menționăm că instalarea unui nou guvern ar însemna evitarea alegerilor parlamentare anticipate. Partidele parlamentare au declarat că-și doresc dizolvarea actualului for legislativ și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, însă mulți analiști politici pun la îndoială sinceritatea declarațiilor lor.

Deputații Nicolae Ciubuc și Corneliu Furculiță au declarat că formațiunile lor vor analiza situația creată în cadrul forurilor de conducere ale partidelor, vor analiza programul de activitate și candidații la portofolii pe care-i va propune Natalia Gavrilița și abia în final vor decide dacă vor vota sau nu vor vota un viitor guvern.

Totodată, ambii deputați au remarcat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a cărui exponent este de facto candidatul propus de Maia Sandu, a declarat că nu va vota noul guvern.

În opinia lor, acesta ar fi un paradox, mai ales că Natalia Gavrilița a declarat imediat că este dispusă să formeze și propună o echipă guvernamentală puternică.   

Instalarea unui guvern, ca soluție de depășire a crizei

Nicolae Ciubuc a spus că apreciază faptul că Maia Sandu a respectat Constituția și a propus un candidat pentru șefia unui nou guvern.

Va susține PAS candidatul propus de Sandu? Și care este poziția PDM

„Că pe parcursul ultimilor luni erau avansate în spațiul public tot felul de versiuni fantasmagorice. Vedem o primă tentativă. Deja urmează să decidem în cadrul partidului”, a spus parlamentarul PDM.

În opinia sa, ca o soluție pentru depăși criza din țară, ar putea fi instalat un nou guvern.

„Sunt foarte multe de făcut. Eu aș vedea șansele unui guvern, chiar pe o perioadă scurtă”, a apreciat deputatul PDM.

Ar fi nevoie de un guvern, potrivit lui, care „să facă reforme de urgență pentru depășirea crizei economice, financiare, dar și curățirea instituțiilor de toate elementele nefaste”.

Întrebat cât de scurtă ar fi această „perioadă scurtă” pentru care să fie instalat guvernul, Nicolae Ciubuc a răspuns că „depinde de program și de intențiile guvernului”, dar că „poate fi un guvern plenipotențiar, pentru că în accepțiune constituțională nu există guvern provizoriu sau pe o anumită perioadă”.        

Deputatul s-a referit și la candidatul la funcția de premier, Natalia Gavrilița. 

Cine este Natalia Gavrilița, candidatul propus de Sandu pentru funcția de premier

„Noi o cunoaștem, dânsa a activat în calitate de ministru al Finanțelor. Am avut ocazia să luăm cunoștință de prestația... n-aș spune că cea mai strălucită a doamnei, în calitate de ministru. Dar totul depinde deja de programul de activitate, de echipa guvernamentală care trebuie să vină”, a spus Nicolae Ciubuc.

„Când vorbesc de programul guvernamental, în primul rând mă refer la soluțiile de depășire a crizei. Cunoaștem că suntem într-o criză profundă – criză economică, sanitară, nemaivorbind de incapacitatea și impotența instituțiilor statului de a acționa. N-avem Guvern și vedem dezmățul care persistă practic în toate domeniile, începând cu tăierile ilicite de păduri, construcții neautorizate în păduri, scheme de contrabandă, fraudare de bani ai statului. Așa, când nu-i stăpân și nu-i regulă în țară, șoarecii joacă pe masă și fac ce vor în țară”, a apreciat deputatul PDM.

„De aceea, este necesar să avem o abordare cât mai pragmatică și să vedem intențiile reale pe care le are atât președintele țării, cât și candidatul propus. Probabil, va fi necesară și vom solicita o întâlnire atât cu președintele, cât și cu candidatul, să vedem intențiile reale și dacă aceste intenții se înscriu cu adevărat în a avea un guvern funcțional și de a scoate țara din mocirla aceasta șa care asistăm”, a adăugat deputatul PDM.

PAS se poate răzgândi?

Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), a menționat că formațiunea sa îi ceruse Maiei Sandu să prezinte candidatul la șefia guvernului până pe 1 februarie și a constatat cu satisfacție că solicitării i s-a dat curs.  

Cum a comentat Igor Dodon decizia Maiei Sandu cu privire la desemnarea premierului

„Ne pare bine că ea a ascultat inclusiv apelurile noastre și a înaintat candidatura primului ministru”, a spus deputatul PSRM.

Întrebat ce părere are despre candidat și șansele instalării unei noi echipe guvernamentale, Corneliu Furculiță a răspuns că „prima impresie este una neclară, pentru că sunt mesaje care vin în contradicție unul cu altul”.

„Am văzut că dna Sandu a propus candidatul. A urmat mesajul PAS că nu va vota, dar pe de altă parte - mesajul candidatului. Se bat cap în cap. Noi vom studia. Vom convoca Consiliul Republican al PSRM, vom analiza fiecare candidat la funcția de ministru, ne vom uita și peste diplomele lor de studii, să nu fie diplome false”, a spus parlamentarul PSRM.

Consiliul Republican al PSRM se va întruni zilele viitoare, a spus Corneliu Furculiță, după ce se va îmbunătăți circulația pe drumuri, pentru că acum multe trasee sunt înzăpezite, iar membrii forului urmează să vină din diverse localități.  

De ce PSRM sau un alt partid ar vota un candidat la funcția de premier al PAS pe care PAS nu-l susține?

„În politică totul este posibil”, a răspuns Corneliu Furculiță.

Deputatul PSRM a spus că nu exclude că „ieri PAS avea poziția dată, iar mâine, poimâine sau luni, poate să fie altă poziție”.

Termenul limită pentru învestirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate. 

„În cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”, este stipulat în articolul 85 al Constituției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova