„Acționând cu fermitate”: ”Nord Stream-2” a ajuns la final

Sancțiunile, „cusute” la bugetul Apărării SUA pentru anul viitor, se referă la întreținerea și funcționarea gazoductului ”Nord Stream-2”. S-ar putea ca acestea să fie dure. Vor îndrăzni oare europenii să permită pomparea și să folosească gazul?
Sputnik

Natalia Dembinskaia, RIA Novosti

Toate încercările SUA de a opri ”Nord Stream-2” au eșuat. Secțiunea terestră din afara granițelor a gazoductului a fost finalizată. Acum sunt instalate conducte în apele Germaniei, apoi în Danemarca. Analiștii subliniază că proiectul a ajuns la final și oricum va fi finalizat. Cu toate acestea, pot apărea probleme în timpul fazei de punere a acestuia în funcțiune.

Totul este gata

La o întâlnire cu băncile de investiții, vicepreședintele Consiliului de administrație al Gazprom, directorul general al Gazprom Export, Elena Burmistrova, a declarat că secțiunea terestră a conductei este complet gata.

Putin, despre ”Nord Stream-2”: este aproape finalizat

Pe 11 decembrie, lucrările au fost reluate în apele teritoriale ale Germaniei - după un an de pauză. Începând cu 15 ianuarie, conductele vor fi așezate în apele daneze. Potrivit lui Burmistrova, data finalizării construcției secțiunii maritime depinde de o serie de condiții, în special de vreme.

Nava de instalare a conductelor ”Fortuna” va fi asistată de ”Murman” și ”Baltiiskii Isledovateli” al Serviciului de Salvare Maritim din Rusia, precum și de alte nave de sprijin. În mare va fi creată o zonă de excludere temporară, cu o lățime de 200 de metri, pe ambele părți ale liniei de instalare a țevilor. Acolo va fi interzisă navigarea, scufundarea, ancorarea sau pescuitul.

Analiștii subliniază că acum este probabil cea mai dificilă etapă a construcției. Iarna, pe Marea Baltică sunt foarte multe furtuni. În plus, persistă pericolul sancțiunilor SUA pentru gazoduct.

Situație incertă

În octombrie, asupra proiectului s-au extins efectele pachetului PEESA „Despre protecția securității energetice a Europei”. Sancțiunile vizează companiile care furnizează servicii, echipamente sau finanțare pentru modernizarea sau echiparea navelor de instalare a țevilor.

Nava de instalare a țevilor ”Nord Stream-2”, mai aproape de locul lucrărilor

În prezent, amenințarea planează asupra companiilor de asigurări și certificare care cooperează cu navele rusești. Sancțiunile, deja aprobate de Congres, vor fi incluse în amendamentele la bugetul apărării pentru 2021. În rezultat, companiile de asigurări nu vor risca să ramburseze daunele suferite în timpul finalizării conductei, iar firmele de certificare nu vor putea evalua fiabilitatea țevilor sudate înainte de livrarea de gaze Germaniei. Deși, subliniază experții, pericolul unor noi sancțiuni nu este încă pe deplin clar.

”Pe de o parte, Congresul a adoptat acest proiect de lege, pe de altă parte, nu a fost semnat de Donald Trump și nu este cert că Joe Biden îl va semna: primul trebuie să-și împacheteze lucrurile pentru a părăsi Casa Albă, al doilea trebuie să se mute și să se ocupe de situația dificilă a economiei", - consideră expertul independent specializat în industrie Leonid Hazanov.

Găsiți o soluție

În Germania deja au declarat: în cazul în care Casa Albă pune în aplicare aceste planuri, Bundestagul va pregăti măsuri de răspuns. În special, potrivit unui document intern al Ministerului German al Economiei, guvernul Merkel examinează posibilitatea aplicării unor măsuri coordonate cu Uniunea Europeană.

Nord Stream-2: De ce SUA împiedică construcția lui și ce crede Europa

Partenerii proiectului subliniază: Rusia, în orice caz, va ocoli sancțiunile și va finaliza construcția. "Instalarea conductelor va fi reluată și conducta va fi finalizată", a declarat Rainer Seele, CEO al companiei petroliere austriece OMV AG.

”Nord Stream-2” ar putea fi finalizat până în vară, iar până la iarna viitoare - să obțină certificatele pentru transportarea gazelor, consideră experții de la Oxford Institute for Energy Research. Este posibil ca sancțiunile ulterioare să tergiverseze termenul, dar în cele din urmă Rusia va „găsi o modalitate de a depăși orice obstacol”. Americanii „trebuie să înțeleagă că nu pot opri proiectul”, au subliniat analiștii.

Și experții ruși fac prognoze similare. „Sancțiunile în vigoare împotriva ”Nord Stream-2”, pentru ”Gazprom” sunt ca o mușcătură de țânțar, cu același succes ar fi putut Washingtonul să încerce să ne interzică extragerea gazului natural. Dacă Joe Biden ca semna proiectul de lege, atunci Gazprom și partenerii săi vor face în continuare lucrul până la sfârșit și vor demara pomparea. În opinia mea, așezarea țevilor va fi finalizată până în aprilie-mai", spune Leonid Hazanov.

Darea în exploatare

Experții subliniază: tot ceea ce ține de construcția pe segmentele de mare adâncime este deja interzis. Prin urmare, Gazprom acționează cu fermitate și nu are de gând să se oprească. Intriga este dacă „Fortuna” va funcționa numai în zonele mai puțin adânci din zona daneză sau și în zonele de mare adâncime. De acest lucru va depinde ritmul de construcție și numărul de nave necesare.

Kremlinul a comentat planurile SUA privind noile sancțiuni împotriva ”Nord Stream–2”

”Gazprom”-ul încearcă să reducă la minimum consecințele sancțiunilor prin schimbarea proprietarilor. Toate navele care participă la proiect și-au schimbat proprietarii. Același Akademik Cearski aparținea în trecut ”Gazpromflot”, iar acum aparține Fondului Energetic Samara. Scopul este de a distanța această proprietate de Gazprom. ”Gazprom”-ul trece navele pe întreprinderi care nu au nicio obligațiune, în speranța că structurile companiei-mamă nu vor avea de suferit ”, explică Igor Iușkov, expert la Universitatea Financiară pe lângă Guvernul rus și analist la Fondul Național pentru Securitate Energetică.

Totuși, potrivit acestuia, dacă în privința finalizării proiectului lucrurile sunt în mare măsură clare, dificultățile sunt posibile la etapa de punere în funcțiune a conductei. Cert este că noile sancțiuni, ”cusute” în bugetul pentru Apărare al SUA pentru 2021, se referă la întreținerea conductei de gaz și la funcționarea acesteia. Este posibil ca acestea să fie destul de dure. Și aici multe lucruri vor depinde de europeni: vor decide să dea permisiunea de a pompa și utiliza gazul sau nu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova