CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Astăzi au loc alegerile președintelui Republicii Moldova. Secțiile de votare din țară au fost deschise la ora 07:00 și se vor închide la 21:00. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale vor prezenta pe parcursul zilei informații despre mersul alegerilor și prezența la vot. Pentru turul doi în buletinul de vot sunt incluși cei doi candidați care au trecut de primul tur al scrutinului. Este vorba de candidatul independent, Igor Dodon și candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.
Pe prima poziție în buletinul de vot este înscris candidatul care a acumulat mai multe voturi în primul tur al scrutinului – Maia Sandu (36,16%), desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, iar pe poziția a doua – Igor Dodon (32,62% din voturi), candidat independent, a decis CEC.
În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC. Pentru scrutinul prezidențial din 15 noiembrie au fost formate 2 143 de secții de votare. În turul doi al alegerilor prezidențiale, va fi deschis același număr de secții de votare în străinătate ca și în primul tur inclusiv, 139 de secții.
Cum votează studenții și elevii în turul doi de scrutin
Studenții și elevii cu drept de vot au câteva modalități de a participa la aceste alegeri. Astfel, în ziua scrutinului aceștia se pot prezenta la secția de votare unde domiciliază sau își au reședința valabilă conform actului de identitate. În cazul în care studenții și elevii cu drept de vot au și domiciliu și reședință valabilă, aceștia vor vota la secția de votare în a cărei rază teritorială își au reședința, a explicat CEC. Totodată, studenții și elevii care s-au adresat până ieri la biroul electoral al secţiei de votare în raza domiciliului sau reşedinţei valabile să-și ia un certificat pentru drept de vot, pot vota în oricare altă secţie de votare din țară. În ziua alegerilor, în baza certificatului pentru drept de vot, aceștia vor vota pe listă electorală suplimentară, iar certificatul va rămâne la biroul electoral al secţiei de votare. Dacă în primul tur al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova studenții și elevii cu drept de vot și-au declarat locul nou de ședere, fiind incluși în lista electorală de bază, atunci pe 15 noiembrie aceștia vor putea să-și exercite dreptul la vot la aceiași secție de votare.
Alegeri pe timp de pandemie
Astăzi, alegătorii care din motive de sănătate sau din alte motive temeinice nu se pot deplasa la secţia de votare mai pot solicita biroului electoral să le fie adusă urna de vot mobilă la locul aflării, prin cereri în scris, până la ora 15:00, dacă prezintă şi certificat medical.
Alegătorii care vor să voteze la locul aflării pot solicita urna mobilă. CEC precizează că cererile depuse pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale nu sunt valabile și în cel de-al doilea tur. Potrivit unui comunicat de presă al CEC, în contextul pandemiei, cei care manifestă simptome de COVID-19 pot vota la urna mobilă până la ora 15:00, fără a prezenta certificatul medical sau testul negativ la noul coronavirus. Cei care nu pot să depună singuri solicitările la CEC trebuie să o facă prin intermediul unor membri de familie sau pot cere ajutor de la asistentul social. Persoanele cu dizabilități de vedere pot solicita urna mobilă printr-o cerere verbală. Astfel, în ziua alegerilor sunt desemnați câte cel puțin doi membri din partea fiecărei secții de votare. Aceștia se deplasează cu o urnă de vot mobilă la locul aflării persoanei. Votarea poate fi solicitată doar în raza secției de votare unde alegătorul își are viza de reședință.
Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.
Vom avea sau nu exit poll: Decizia CEC
Comisia Electorală Centrală a aprobat desfășurarea sondajului de tip Exit Poll la ieșirea din secțiile de votare, în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc pe 15 noiembrie.
Sondajul urmează să fie realizat în cadrul a 100 de secții de votare din Republica Moldova. Pentru realizarea sondajelor au fost acreditați 150 de operatori. Totodată, președintele CEC, Dorin Cimil, a atenționat că rezultatele sondajului nu reprezintă un act care ar putea avea efecte juridice. Rezultatele Exit Poll vor fi anunțate în mod separat pentru secțiile din țară și pentru cele din diasporă. Organizatorii își asumă răspunderea că nu vor efectua agitație electorală în ziua votării și că nu va fi încălcată prevederea privind secretul votului. Ultimul Exit Poll efectuat în Moldova a fost realizat acum 10 ani.
Supraveghere video în secțiile de votare
Comisia Electorală Centrală a anunțat că și la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în toate secțiile de votare va funcționa un sistem de înregistrare video. Sistemul de înregistrare video nu va avea conexiune la rețeaua internet și va fi funcțional și activ doar în ziua votării, „pentru a monitoriza operațiunile electorale în lipsa alegătorilor”, a explicat CEC. Astfel, înregistrarea video va începe în momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare, când sunt sigilate urnele de vot, este verificată prezența listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor.
Apoi, înregistrarea video va fi oprită la deschiderea secției de votare, la ora 7:00, la intrarea primului alegător. Ulterior, înregistrarea video va fi repornită în momentul închiderii secției de votare și oprită după finalizarea procedurii de numărare și totalizare a voturilor de către membrii biroului electoral al secției de votare.
Cum va informa CEC despre prezența la vot și rezultatul alegerilor
Prin intermediul unei aplicații disponibile pe pagina-web a instituției www.cec.md sau în pagină separată, la fel ca la scrutinele anterioare, va fi posibilă vizualizarea prezenței la vot pe parcursul zilei alegerilor, dar și informații despre rezultatele preliminare ale scrutinului după închiderea secțiilor de votare.
Validarea alegerilor
Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale. Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie. În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.
Mandatul președintelui
Conform Constituției, președintele Republicii Moldova este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului. Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat. Ultima dată, șeful statului a fost ales la sfârșitul anului 2016, când candidatul din Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a câștigat alegerile. Adversarul său a fost liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu. Igor Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova