Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegeri: Testul COVID pentru cei cu simptome - Ce spune CEC

© Sputnik / Maxim TopalВыборы президента: Выездная урна прибыла в райбольницу Комрата
Выборы президента: Выездная урна прибыла в райбольницу Комрата - Sputnik Moldova
Abonare
Alegătorii care au simptome respiratorii asemănătoare celor de COVID-19 nu trebuie să prezinte testul negativ pentru a putea beneficia de urna mobilă. Precizările vin din partea Comisie Electorale Centrale.

CHIȘINĂU, 10 nov - Sputnik. Alegătorii care vor să voteze la locul aflării pot solicita urna mobilă. CEC precizează că cererile depuse pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale nu sunt valabile și în cel de-al doilea tur.

Potrivit unui comunicat de presă al CEC, în contextul pandemiei, cei care manifestă simptome de COVID-19 pot vota la urna mobilă până la ora 15:00, fără a prezenta certificatul medical sau testul negativ la noul coronavirus.

Местные выборы - Sputnik Moldova
Societate
Cine și cum poate solicita urna mobilă pentru a vota la domiciliu - detalii

CEC precizează că alegătorul care din motive de sănătate sau din alte motive nu se poate prezenta la secția de votare, are dreptul să solicite în scris urna mobilă până sâmbătă la ora 18:00. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15:00, dacă se prezintă şi certificatul medical. Cei care nu pot să depună singuri solicitările la CEC trebuie să o facă prin intermediul unor membri de familie sau pot cere ajutor de la asistentul social. Persoanele cu dizabilități de vedere pot solicita urna mobilă printr-o cerere verbală. 

Astfel, în ziua alegerilor sunt desemnați câte cel puțin doi membri din partea fiecărei secții de votare. Aceștia se deplasează cu o urnă de vot mobilă la locul aflării persoanei. Votarea poate fi solicitată doar în raza secției de votare unde alegătorul își are viza de reședință. 

După ce au fost procesate 100% din procesele verbale ale alegerilor din 1 noiembrie, CEC a prezentat rezultatele finale ale turului întâi al scrutinului prezidențial.
Maia Sandu este pe primul loc conform rezultatelor finale ale alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, cu 36.16% din voturile alegătorilor (487635). Igor Dodon a acumulat 32.61% (439866).

Voturile pentru ceilalți candidați s-au repartizat în felul următor:

USATÎI RENATO - 16.90% (227938)
IVANOV VIOLETA - 6.49% (87542)
NĂSTASE ANDREI - 3.26% (43925)
ŢÎCU OCTAVIAN - 2.01% (27170)
DELIU TUDOR - 1.37% (18486)
CHIRTOACĂ DORIN - 1.20% (16145)
Potrivit legii, dacă în primul tur de scrutin niciun candidat nu acumulează mai mult de 50% din voturi, este organizat turul doi de scrutin. El a fost deja stabilit pentru 15 noiembrie. În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0