CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializarea, grupul parlamentar al Partidului Liberal Democrat din Rusia anunță că această formațiune politică a încheiat un acord cu Partidul Nostru din Moldova în 2017, atunci când formațiunea lui Renato Usatîi era împotriva regimului oligarhic și antirusesc al lui Vladimir Plahotniuc.
"Doar că în 2018 liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, în mod ascuns, a intrat în cârdășie cu Plahotniuc. Noi am văzut filmul cu negocierile lui Usatîi cu Adrian Radu, care era intermediarul lui Plahotniuc. Revenit în Moldova, Usatîi a continuat să acționeze în interesele lui Plahotniuc, deși în ieșirile publice se erija în postura de oponent al acestuia", afirmă deputații liberali-democrați ruși.
Ei spun că Plahotniuc i-ar fi finanțat campania electorală lui Usatîi.
"Pe banii oligarhului și a patronilor lui din vest el și-a desfășurat campania din primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova", spus ei.
Totodată deputații din partidul lui Jirinovski firmă că Usatîi, imediat după alegeri, a început negocierile cu Maia Sandu.
În final, grupul parlamentar al liberal-democraților ruși anunță că formațiunea lor politică rupe relațiile cu partidul lui Renato Usatîi și cu acesta.
"În acest condiții, Partidul Liberal Democrat din Rusia anunță că rupe acordul încheiat cu Partidul nostru în semn de protest față de politica promovată de liderul acestuia, Renato Usatîi, de cârdășie cu dușmanii Rusiei", au conchis deputații Partidul Liberal Democrat din Rusia.
Usatîi și justiția din Moldova
Amintim că în ianuarie 2016, Procuratura Generală a Republicii Moldova a inițiat un dosar penal împotriva lui Usatîi pe faptul amenințărilor în adresa unor funcționari în cadrul protestelor. Inițiatorul dosarului a fost președintele țării Nicolae Timofti, care a făcut trimitere la amenințările din partea oponentului său politic cu vătămarea integrității corporale și a sănătății.
În data de 19 mai 2017 Renato Usatîi s-a adresat cu o solicitare în Interpol privind scoaterea sa din baza de date. Potrivit politicianului, dosarul penal are un caracter politic, iar procesul penal are loc cu încălcarea legilor și a procedurilor.
Comisia pentru controlul fișierelor Interpol a acceptat solicitarea în data de 29 mai 2017, iar pe 6 iunie 2017 a fost blocat accesul țărilor-membre Interpol la dosarul lui Usatîi.
O perioadă îndelungată, pe timpul guvernării lu Plahotniuc, Renato Usatîi a plecat din Moldova întucât se temea să nu fie reținut. Acesta a revenit la scurt timp după ce PDM a pierdut puterea.
Usatîi și justiția din Rusia
În luna iulie 2020, Judecătoria raionul Tversk din Moscova a emis un mandat de arest în absență pe numele lui Renato Usatîi, care este acuzat de fraudă, decizia a fost publicată pe pagina web a instanței.
Usatii a fost dat în urmărire internațională. Termenul măsurii preventive este stabilit pentru două luni din momentul arestării sau extrădării sale în Rusia.
La sfârșitul lunii aprilie, Ministerul rus al Afacerilor Interne a anunțat că a adus acuzații împotriva lui Usatîi în absența sa în cazul scoaterii a 500 de miliarde de ruble din Rusia împreună cu oligarhul Vladimir Plahotniuk. Ancheta îl numește drept membru al comunității infracționale internaționale, care în 2013-2014 a retras sute de miliarde de ruble din Federația Rusă prin intermediul MoldInConBank. Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse îi consideră drept organizatori ai schemei criminale și pe deținătorii pașapoartelor rusești și moldovenești, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon. Aceștia la fel sunt dați în căutare internațională.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova