CHIȘINĂU, 2 oct - Sputnik. Zeci de localnici din raionul Comrat au venit și astăzi să le dea o mână de ajutor salvatorilor în lichidarea consecințele ploilor abundente din 29 septembrie, care au dus la înnămolirea mai multor locuințe, ogrăzi și fântâni.
”Pe parcursul ultimelor zile, peste 500 de tone de nămol au fost scoase din ogrăzile și casele afectate de precipitații. Polițiștii și soldații Forțelor Armate au intervenit în peste 40 de gospodării particulare care au fost curățate. În continuare la fața locului urmează să activeze comisiile pentru situații excepționale pentru estimarea prejudiciilor”, precizează reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Ploaia din 29 septembrie a făcut prăpăd în sudul țării
Aproape 100 de gospodării din mai multe localități din sudul țării au fost inundate în urma ploii torențiale din 29 septembrie. În Comrat, precipitațiile au înnămolit 39 de gospodării particulare și două depozite. Au fost deteriorate două conducte de alimentare cu gaze naturale. Salvatorii au evacuat 11 persoane și au deblocat mai multe unități de transport. Totodată, alte 14 gospodării au fost afectate în localitatea Dezghingea din Găgăuzia. Porțiuni de drum au fost distruse în localitatea Congazcic. În raionul Leova, 20 de gospodării particulare din satele Sărata Răzeși, Tochile–Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani și Sărăteni au fost grav afectate de precipitațiile puternice. Iar la Cimișlia salvatorii au intervenit în 16 gospodării din satele Albina, Mereni, Gura Galbenei și Coștangalia.
Autoritățile au promis ajutor persoanelor afectate de inundații
Ion Chicu s-a întâlnit cu sinistrații, care au pierdut locuințele din cauza stihiei și le-a promis ajutor. Președintele Comisiei pentru situații excepționale din Găgăuzia, Ivan Colioglo, a prezentat numărul localităților din Găgăuzia care au avut de suferit din cauza ploilor torențiale.
„Cel mai mult a avut de suferit raionul Zaialpujie, satele Dezgingeaa și Concazcic. Au fost adresări din partea administrației satelor Kirsovo și Congaz, dar daunele de acolo sunt nesemnificative. În Comrat, o conductă de gaz a fost spartă, în urma căreia cartierul a fost deconectat de la gazul natural. Alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită”, a declarat Ivan Colioglo.
O inundație similară s-a produs la Comrat la începutul lunii iunie. Expertiza a scos la iveală necesitatea de a efectua lucrări de drenaj și de a curăța albia râului Ialpug, precum și de a crea două lacuri mici de acumulare. Acest proiect ar putea costa bugetul 8 milioane de lei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova