Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sezonul cartofilor noi: 5 rețete delicioase și ușor de preparat

Ne aflăm în sezonul cartofilor noi – una dintre legumele preferate ale moldovenilor, dacă nu chiar favorita. Sperăm să vă inspire selecția noastră de rețete și să le adaptați după bunul plac.   
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Mulți nutrioniști combat părerea potrivit căreia cartofii îngrașă. Nu sunt un pericol pentru siluetă, dacă sunt preparați dietetic – copți, fierți, înăbușiți. Au avantajul de a fi și gustoși, și sățioși - nu degeaba sunt numiți „a doua pâine”.

Câte kilograme de cartofi pe an consumă un moldovean

Unii vor fi surprinși, dar cartofii conţin și cantități notabile de vitamina C, cu rol important în combaterea infecţiilor şi a oboselii,  potasiu, care asigură păstrarea unei tensiuni arteriale bune, precum și vitamine din grupul B, fier și zinc.

Vă prezentăm 5 rețete cu cartofi noi: Cartofi noi cu coajă la cuptor, Cartofi gratinaţi cu somon afumat, Cartofi noi, cu sos de brânză de vaci şi legume, Supă de cartofi noi cu pătrunjel, Cartofi cu piept de pui la cuptor.

Cartofi noi cu coajă la cuptor

Cartofii mâncaţi cu tot cu coajă sunt excelenţi pentru slăbit - coaja este bogată în fibre alimentare, stimulează metabolismul grăsimilor, reglează nivelul colesterolului şi al glicemiei.

Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi

Se prepară astfel: cartofii se spală foarte bine, apoi se taie felii subţiri, fără a-i decoji şi fără a separa complet feliile între ele. Cartofii astfel tăiați se pun la cuptor şi se lasă la foc mic, până se înmoaie. Se servesc calzi, „scăldați” în iaurt sau chefir, după ce au fost sărați și condimentați conform preferințelor.

Cartofi gratinaţi cu somon afumat

Ingrediente pentru 4 porții: 750 g cartofi noi, 200 g somon afumat, 100 ml smântână, 100 ml iaurt, sare, piper, o legătură de mărar verde.
Mod de preparare: Se curăţă cartofii, se spală, se taie în felii subţiri. Se aşază într-un vas uns cu grăsime, în straturi alternative cu somonul afumat tăiat felii subţiri.
Se amestecă smântâna, iaurtul, sarea, piperul şi mărarul tocat şi se toarnă deasupra. Se coc în cuptor, la treapta a treia, vreo 45 de minute.

Cartofi noi, cu sos de brânză de vaci şi legume

Spectacol pe farfurie: Rețete ce vor reprezenta Moldova la un concurs mondial - Foto

Ingrediente (pentru 4 porţii): 1 kg cartofi noi, 100 g smântână, 250 g brânză de vaci, 50 g caşcaval ras, 4 linguri de lapte, sare, piper, 1 căţel de usturoi, 1 legătură de ceapă verde, 1 legătură de ridichi, 1 legătură de pătrunjel, 3-4 roşii mici.

Mod de preparare: Se spală cartofii şi se rad de coajă, se fierb 20 de minute în apă sărată.
Se amestecă smântâna cu brânza de vaci, caşcavalul şi laptele, se sărează, se piperează.
Se curăţă căţelul de usturoi şi se rade în compoziţie.
Ridichile şi ceapa verde se curăţă şi se taie mărunt, pătrunjelul verde se toacă, roşiile se taie cubuleţe. Se amesteca cu compoziţia de brânză, se gustă din nou de sare şi de piper. Se acoperă cu sosul cartofii fierbinţi.

Supă de cartofi noi cu pătrunjel

Cartofii indigo devin tot mai populari la moldoveni: Iată avantajele – Foto, Video

Ingrediente: 150 g cartofi noi, 50 g ceapă, 1 lingură de unt topit, 750 ml apa fiartă cu un condiment pentru supă, 125 ml vin alb, 100 g smântână, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: Se spală bine cartofii şi se rad de coaja subţire. Se curăţă ceapa şi se taie în sferturi. Se topeşte untul într-o oală, se lasă să se înfierbânte, apoi se adaugă ceapa şi cartofii şi se lasă puţin să se înăbuşe.

Se adaugă apa fiartă cu condimentul, se pune oala pe foc şi când sunt moi se pasează prin sită, cu tot lichidul.

Se adaugă vinul, se mai dă supa în câteva clocote, apoi se pune smântâna. Se gustă de sare şi de piper, iar la urma se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Supa capătă un gust aparte dacă se pune şi un praf de nucşoară.

Cartofi cu piept de pui la cuptor 

Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi

Ingrediente (4 porţii): 1 kg de cartofi nesfărâmicioşi, 8 felii subţiri de piept de pui (a câte 80 g), sare, piper, 1 linguriţă ulei de măsline, 3 căţei de usturoi, 2 crenguţe de rozmarin, 1/4 l zeamă concentrată de carne (condiment+apă).

Mod de preparare: Se curăţă cartofii de coajă, se spală şi se taie felii foarte subţiri. Se sărează şi se piperează feliile de carne (pe ambele părţi) şi se aşază un strat de cartofi, unul de carne etc. într-o formă de budincă unsă cu ulei. Se curăţă usturoiul, se toacă mărunt, se amestecă cu acele de rozmarin şi se presară peste cartofi. Se toarnă deasupra şi zeama de carne, se dau la cuptorul încins la 220 grade C şi se lasă să se pătrundă şi să se gratineze 35-40 de minute.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova