Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaPiață
Piață - Sputnik Moldova
Abonare
Mărarul este o plantă-mirodenie de origine sud-est europeană, chiar din zona Mării Negre, potrivit unor surse. Aceasta ar explica de ce este consumat foarte frecvent la noi, dar mai puțin în Europa de Vest.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Mărarului îi sunt atribuite proprietăți antibacteriene, calmante, de îmbunătățire a digestiei și de întărire a oaselor. S-a observat că menține sănătatea rinichilor, fiind recomandat consumul de mărar proaspăt, dar și infuzie din tulpini și frunze.

Овощи - Sputnik Moldova
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi

Conține mai multe tipuri de antioxidanți și vitamine, important fiind aportul celor din complexul B - B1, B2, B3, B5, B6, B12. Mai conține vitaminele A, C, D, precum și minerale: cupru, potasiu, calciu, zinc, mangan, fier și magneziu.

Mărarul, atât frunzele și tulpinile, cât și semințele, conține uleiuri volatile și esențiale, inclusiv limonen și eugenol. Eugenolul are efect de anestezic local și antiseptic, dar ajută și la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Potrivit literaturii cu tematică naturistă, uleiul din semințe de mărar are proprietăți antispasmodice, digestive, dezinfectante, sedative etc..

Mărarul combate și edemele - acumularea excesivă de lichid seros în spațiile intercelulare ale organelor și țesuturilor. Prin urmare, combate și problema „picioarelor grele”, o afecțiune destul de răspândită mai ales în perioada estivală, și, de asemenea, ajută la eliminarea kilogramelor în plus.

Infuzia de mărar care combate edemele și îmbunătățește circulația, în cazul bolilor cardiovasculare, poate fi preparată atât din semințe, cât și din tulpini și frunze, uscate sau proaspete. 

Овощи - Sputnik Moldova
Cartofii indigo devin tot mai populari la moldoveni: Iată avantajele – Foto, Video

În mod tradițional, moldovencele adaugă mult mărar în plăcintele cu brânză sau urdă, în salatele din castraveți, ridichi, varză etc. Îl folosim și în tzatziki – o salată grecească din castraveți și iaurt. 

Specialiștii în terapie naturistă avertizează însă că mărarul, fie uscat, fie proaspăt, nu trebuie lăsat să fiarbă niciodată.  

Există o rețetă simplă de sos de mărar cu smântână, pe care o preparau generațiile anterioare de pe meleagurile noastre: dintr-un mănunchi bun de mărar, vreo 2-3 cepe, o lingură de făină, vreo trei linguri de smântână, ulei, sare și piper negru, măcinat sau boabe. Sosul se prepară tradițional: ceapa tăiată mărunt se călește în tigaie cu puțin ulei, la foc mic, până devine „sticloasă”, apoi se adaugă mărarul bine spălat și tocat mărunt. Tigaia se ia de pe foc. Într-un alt vas, se prepară un sos din ulei și cantitățile menționate de făină și smântână, folosindu-se o cantitate potrivită de apă. După ce sosul a fiert câteva minute, se toarnă peste ceapa călită și mărarul din tigaie. Se sărează și se piperează, apoi sosul se lasă sub capac să se infuzeze, vreo 15-20 de minute.

În bucătăria modernă din Europa de Est, mărarul este mult utilizat pentru diverse rețete de sosuri reci sau maioneze, care se adaugă la salate de orice tip ori se mănâncă simplu, pe pâine.

Sosurile reci cu mărar conțin ingrediente precum sucul de lămâie, uleiul de măsline, muștar, parmezan ras. Se prepară în blender sau cu mixerul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0