”Suferință cumplită”: Industria de șisturi, în cădere liberă

Washingtonul aproape că a ajuns la un acord cu Arabia Saudită privind diminuarea producției de petrol. Cu toate acestea, fără Moscova nu va fi posibilă stabilizarea pieței - iată de ce.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. Maxim Rubchenko. Legislatorii americani au respins inițiativa lui Donald Trump cu privire la sprijinirea industriei de șisturi. Acum industria ar putea fi salvată doar dacă încetează războiul petrolier. Washingtonul aproape că a ajuns la un acord cu Arabia Saudită privind diminuarea producției de petrol, deoarece americanii au o mulțime de pârghii asupra Riadului. Cu toate acestea, fără Moscova nu va fi posibilă stabilizarea pieței.

Experții elvețieni, despre capacitatea Rusiei de a face față prețurilor mici la petrol

Răzbunarea democraților

Congresul a refuzat să aloce fonduri Departamentului Energiei pentru achiziționarea a 77 de milioane de tone de petrol de la companiile producătoare de petrol de șist pentru o rezervă strategică. Acest lucru a fost propus la începutul lunii martie de Donald Trump, iar apoi ministrul Energiei, Dan Bruyet, a emis un ordin în acest sens.

”Cu doar câteva zile înainte, Guvernul vindea petrol din rezervă pentru a reduce deficitul bugetului de stat", scria Javier Blas, principalul corespondent în energetică al Agenției Bloomberg, "Acum, șisturile vor extrage petrol din subsol doar pentru ca unchiul Sam să pompeze "înapoi sub pământ, în spațiile sale strategice de stocare, după ce au cheltuit pentru asta miliarde de dolari ai contribuabililor".

Săptămâna trecută, Departamentul de Energie al SUA a cerut Congresului să aprobe alocarea de bani „cât mai curând posibil pentru a ajuta companiile energetice americane și angajații lor”. Cu toate acestea, democrații, care au o majoritate în Camera inferioară a Parlamentului, nu au ratat ocazia de a-i face din nou rău lui Trump și s-au opus.

Președintele nu intenționează să renunțe. Potrivit Bloomberg, Casa Albă i-a ordonat Ministerului Energiei să finanțeze achizițiile din propriul buget.

”Administrația lui Donald Trump este hotărâtă să achiziționeze petrol ieftin", a declarat fondatorul Rapidan Energy Advisors, Bob McNally. Cu sau fără participarea Congresului, stocurile strategice vor fi reînnoite. Achizițiile urmează a fi efectuate de la companii mici și mijlocii care au suferit cel mai mult".

Cu toate acestea, analiștii spun că acest lucru nu va fi de folos. Și asta pentru că în depozitul strategic american au fost pompate deja 634 de milioane de barili la o capacitate totală de 714 milioane. Adică vor mai încăpea încă 80 de milioane. Aceasta înseamnă că va fi posibilă achiziționarea a doar 450 de mii de barili pe zi timp de șase luni.

”În comparație cu scăderea cererii, aceasta este foarte puțin”, spune Justin Jacobs, un analist american în energetică.

Prăbușirea industriei

Muncitorii din domeniul petrolier nu mai speră la nimic. Săptămâna trecută, Occidental Petroleum le-a transmis angajaților un mesaj de avertizare cu privire la viitoarele reduceri salariale.

Petrol, gaze, economie globală: O situație foarte volatilă

”Situația de pe piețe ne obligă să luăm măsuri fără precedent", este scris în mesaj. "De la 1 aprilie, veniturile angajaților simpli vor fi reduse cu 30%, la conducerea de top - cu 68%. Directorul executiv al companiei va rămâne făr 81%. În plus, se diminuează bonusurile și subvențiile la călătorii și pentru fitness”.

Alții concediază deja personalul. Halliburton, cea mai mare companie de servicii petroliere, a anunțat disponibilizarea a 3.500 de angajați în Houston. Shale Apache va reduce din statele de personal 85 de persoane.

"Reducem numărul de platforme de șist la zero și canalizăm capitalul către celelalte proiecte ale noastre. Prin urmare, am luat o decizie dificilă de personal", se arată în declarația Apache.

Chiar și gigantul Exxon Mobil, implicat în principal în minerit tradițional, are probleme grave. „Pornind de la situația fără de precedent de pe piață, luăm măsuri adecvate pentru a reduce semnificativ cheltuielile de capital și de exploatare pentru viitorul apropiat”, a spus Darren Woods, CEO.

Cum vrea America să pedepsească Rusia din cauza prăbușirii prețului la petrol

"Războiul anterior al prețurilor, care a determinat o prăbușire a pieței petrolului în 2015-2016, a condus la o reducere a locurilor de muncă în industrie cu aproape 30%", este menționat într-un raport al companiei de consultanță Rystad Energy. Ca urmare, până la sfârșitul anului, fiecare al treilea angajat din domeniul petrolier din SUA își va pierde locul de muncă.

”Cu prețurile actuale, vom observa o scădere semnificativă a producției de petrol de șist în Statele Unite, nu există nicio îndoială în acest sens”, a recunoscut Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, adăugând că industria petrolieră americană se va confrunta cu „suferințe cumplite”.

”Industria de șist va fi distrusă”, conchide Marshall Watson, profesor în domeniul petrol și gaze la Texas Tech University.

Mizele cresc

Pe cei din domeniul petrolului de șist îi poate salva doar încetarea războiului petrolier dintre OPEC și Rusia. Întrucât însă, după numeroasele sancțiuni americane, un dialog constructiv între Washington și Moscova nu este posibil pe acest subiect, administrația lui Trump s-a concentrat asupra saudiților.

Analiză: impactul scăderii prețurilor la petrol pentru statele CSI

Lunea trecută, secretarul american pentru energie, Dan Brouillette, a declarat că Washingtonul are în vedere posibilitatea încheierii unei alianțe petroliere cu Arabia Saudită „pentru a stabiliza prețurile după cel mai grav colaps al prețurilor din ultimii câțiva decenii”. Din această formulare este clar că principala condiție a Washingtonului este de a opri scăderea cotațiilor, adică de a reduce producția de petrol a arabilor.

Marți, revista Politico anunța, citând surse din administrația prezidențială a SUA, că Donald Trump l-a sunat pe prințul coroanei saudite Mohammed bin Salman și a cerut ca lucrătorii petrolieri americani să nu aibă de suferit. „Prețurile petrolului ar trebui să rămână viabile”, a spus șeful Casei Albe.

Miercurea trecută, secretarul de stat, Mike Pompeo, l-a sunat și pe bin Salman: a amintit „necesitatea menținerii stabilității pe piețele globale de energie”.

”Secretarul de stat a subliniat că Arabia Saudită, ca unul dintre membrii importanți ai G20 și un lider energetic influent, are o oportunitate reală de a calma piețele globale de energie și financiare atunci când lumea se confruntă cu incertitudini economice grave", menționat Departamentul de Stat american într-un comunicat oficial.

Bloomberg a numit această conversație între Pompeo și prințul saudit drept „cea mai directă intervenție a SUA în războiul prețurilor dintre Arabia Saudită și Rusia”.

Ultimul cuvânt pentru Rusia

Experții sunt convinși că, în final, saudiții vor trebui să cedeze. Și ideea nu este doar că Washingtonul are multe pârghii de presiune asupra Riyadhului: congresmenii au ridicat în mod repetat problema sancțiunilor împotriva saudiților - pentru uciderea jurnalistului Khashoggi, războiul din Yemen și dezvoltarea excesivă activă a programului nuclear.

WSJ: SUA și Europa refuză petrolul saudit

Factorul decisiv poate fi acela că planurile Arabiei Saudite de a crește dramatic exporturile de petrol pentru a compensa prețurile mai mici se prăbușesc în văzul întregii lumi. Wall Street Journal a scris, pe surse, că Riyadh are dificultăți în găsirea cumpărătorilor: rafinăriile de petrol din SUA și Europa refuză să cumpere volume suplimentare de petrol, chiar în pofida prețului de dumping.

Mai mult, mașinațiile saudiților împotriva Moscovei au fost de fapt zădărnite de Beijing: conform publicației germane de afaceri WirtschaftsWoche, în martie China a cumpărat din Rusia o cantitate record de petrol - 1,6 milioane de tone.

Deci, Arabia Saudită, care și-a redus deja bugetul de stat, pur și simplu nu are de ales. Iar Riyadhul se pregătește pentru o schimbare de vector: potrivit presei occidentale, cu referire la oficialii saudiți, la o reuniune a OPEC din iunie se va pune în discuție reducerea producției de petrol cu șase milioane de barili pe zi (în martie a fost de 3,6 milioane).

Totuși, toate acestea nu au sens fără Rusia. Și întreaga chestiune este acum ce oferă Riyadh și Washingtonul Moscovei în schimbul încheierii războiului petrolier.