Cum vrea America să pedepsească Rusia din cauza prăbușirii prețului la petrol

© Fotolia / KokhanchikovДобыча нефти
Добыча нефти  - Sputnik Moldova
Abonare
Războiul prețurilor pe piața petrolieră, după formula ”toți împotriva tuturor”, se pare că generează planuri de răzbunare la Washington. Iată ce crede editorialistul Ivan Danilov despre situația creată.

Războiul prețurilor pe piața petrolieră, după formula ”toți împotriva tuturor”, se pare că generează planuri de răzbunare la Washington și dorința de a pedepsi pe cât se poate de dur Arabia Saudită și Rusia, de exemplu, cu ajutorul sancțiunilor petroliere.

Пуск в эксплуатацию второй ветки газопровода Северный поток - Sputnik Moldova
Prețul la petrol nu-l va afecta pe cel al gazului rusesc: Iată de ce

Și dacă e să spunem lucrurilor pe nume, atunci putem constata că parlamentarii americani sunt pregătiți pentru orice (inclusiv cele mai demente) măsuri de salvare a sponsorilor lor - companii de extracție a petrolului de șist, care sunt contribuabili cheie și angajatori pentru multe state americane.

Dacă pentru aceasta va fi necesară impunerea unui embargou împotriva petrolului rusesc și saudit, atunci, din punctul de vedere al reprezentanților influenți ai Partidului Republican, va fi un preț destul de rezonabil. De fapt, tocmai un embargou total îi solicită aceștia președintelui american Donald Trump. În pofida naturii fără precedent a unei astfel de abordări privind salvarea companiilor petroliere americane, în principiu, trebuie să recunoaștem că cei de la Casa Albă au tot dreptul la astfel de acțiuni. Nu este pentru prima dată când viziunea politică a Washingtonului a dus la luarea unor decizii pe care ulterior le-a regretat.

АЗС - Sputnik Moldova
S-a ieftinit benzina în Chișinău: Prețurile afișate astăzi - Foto

Agenția specializată de știri S&P Global Platts anunță: ”Senatorul Kevin Kramer, republican din Dakota de Nord, i-a scris lui Trump <...> cerându-i să impună un embargo asupra importurilor de petrol din Arabia Saudită, Rusia și alte țări OPEC, în conformitate cu secțiunea 232 din Legea privind extinderea drepturilor președintelui în materie de comerț "(Act de extindere a comerțului) din 1962. ”Trebuie să transmitem imediat un semnal; Statele Unite nu se vor lăsa intimidate, <...> nu putem fi folosiți așa", i-a scris Kramer președintelui".

Această propunere ar putea fi percepută ca o inițiativă a senatorului, dar domnul Kramer nu este un legiuitor obișnuit: este un consilier al staffului electoral al lui Donald Trump în probleme de politică energetică. Adică este vorba de un republican din cercul de apropiați al președintelui care a lucrat cu el chiar înainte ca Trump să se mute în Casa Albă (ceea ce era o ocupație foarte riscantă). Mai mult, Kramer este cunoscut tocmai ca reprezentant al intereselor companiilor petroliere americane. Având în vedere faptul că președintele a început deja să ia măsuri pentru salvarea șistului, precum și a faptului că o gamă largă de politicieni americani s-au alăturat negocierilor pentru normalizarea situației pe piața petrolului, de la alți senatori republicani până la secretarul Trezoreriei SUA, Mnuchin (care a decis brusc să-i spună personal ambasadorului rus la Washington cât de importante sunt „piețele energetice ordonate pentru SUA), un scenariu în care embargoul va fi impus este totuși posibil.

Exploatarea zăcămintelor de petrol - Sputnik Moldova
Prețul petrolului și prăbușirea sectorului energiei de alternativă: Cine are de câștigat

Ideea unor astfel de măsuri este de a împiedica exporturile de petrol din Arabia Saudită și Rusia (precum și exporturile din țările OPEC) ca să nu înăbușe producătorii de șist direct pe piața americană. În teorie, schema ar trebui să funcționeze în felul următor: este instituit embargo, prețurile petrolului în Statele Unite sunt în creștere, companiile de șist sărbătoresc o victorie, plătind dividende acționarilor și datoriile către creditori și anulează, de asemenea, viitoarele concedieri și falimente. Acest lucru este în teorie. În practica, chiar dacă acest scenariu va fi implementat, totul va fi mult mai complicat.

Pentru început, exporturile de petrol din Rusia în Statele Unite au început să crească chiar înainte de prăbușirea prețului petrolului din cauza deciziilor din Riyadh. Motivul creșterii a fost (și rămâne) sancțiunile americane împotriva Iranului și Venezuela - acestea sunt două țări care produc acele feluri de petrol care sunt solicitate de o parte semnificativă a rafinăriilor americane. În consecință, în condițiile sancțiunilor, ar fi nevoie ca petrolul de acest fel să fie achiziționat din Rusia, deoarece producătorii de șisturi nu dau un astfel de petrol, iar reprofilarea infrastructurii de rafinare din SUA este una de durată, costisitoare și, în mare măsură, inutilă.

Creșterea livrărilor de petrol din Rusia nu este o conspirație, ci ceva despre care mass-media americană, cum ar fi Agenția de informații financiare Bloomberg, se plânge pe parcursul a mai mult luni (invocând ca motiv impunerea sancțiunilor).

Este de neînțeles modul în care americanii vor ieși din această situație, în cazul în care Rusia, Arabia Saudită și toate celelalte țări OPEC vor cădea sub incidența embargoului. Cu toate acestea, probleme similare (deși într-o formă mai modestă) erau previzibile chiar înainte de impunerea de sancțiuni împotriva Venezuelei și Iranului, dar Departamentul de Stat nu s-a oprit atunci.

Добыча нефти - Sputnik Moldova
Analiză: impactul scăderii prețurilor la petrol pentru statele CSI

O altă problemă importantă este probabilitatea ca embargoul să afecteze și economia SUA, deoarece toate corporațiile americane care au producție consumatoare de energie sau petrochimice în afara SUA vor încerca să concentreze activitățile de producție acolo unde petrolul este mai ieftin și, în consecință, își vor reduce activitatea în America. Mai mult, se dovedește că toți consumatorii americani de petrol vor subvenționa producătorii de petrol și, din punct de vedere politic, acesta va fi un moment foarte periculos pentru președintele actual. Mai mult, Trump este acum angajat în jaful indirect al Arabiei Saudite: în timp ce Riyadhul își vinde rezervele strategice pe piața mondială la un preț de nimic (cu o reducere de zece dolari la prețul petrolului brut Brent), Trump completează rezerva strategică de petrol a SUA la un preț de nimic pentru încă 77 de milioane de barili și până nu va înceta acest proces, este evident că el nu are nevoie de o creștere a prețului - cel puțin timp de câteva săptămâni.

Există și alte două motive importante pentru care introducerea de măsuri drastice pentru sprijinirea industriei de șist este probabil imposibilă sau extrem de problematică. Partidul Democrat ar dori foarte mult ca toată industria de șist să falimenteze, și anume acest partid controlează Congresul și ar putea ”ține ostatice” câteva proiecte de legi și decizii ale președintelui dacă încearcă să utilizeze unele metode extraordinare de susținere a companiilor vulnerabile de șist. După cum subliniază publicația politică americană The Hill, „un număr din ce în ce mai mare de democrați își exprimă îngrijorarea că autoritățile de la Casa Albă ar putea obține un ajutor mai serios pentru sectorul petrolului și gazelor, pe fondul scăderii prețurilor și a pandemiei de coronavirus. Douăzeci de congresmeni democrați au trimis marți o scrisoare către președintele Trump, avertizându-l să nu dea bani în plus companiilor de combustibili fosili, după ce Casa Albă a anunțat în weekendul trecut că va achiziționa petrol pentru completarea rezervei strategice".

Zăcăminte de petrol - Sputnik Moldova
Panică globală: Cine și de ce a creat-o și ce va fi de acum încolo

În plus, și companiile petroliere mari și vechi din SUA așteaptă falimentul companiilor producătoare de petrol de șist, care nu au nevoie să producă înregistrând pierderi și pentru a plăti datorii, și nici nu au nevoie să crească producția pentru a justifica bonusurile managementului lor, așa cum se întâmplă cu companiile independente de șist. Mai mult, revoluția de șist în sine a provocat daune financiare imense acestor fragmente din imperiul lui Rockefeller (care acționau concertat cândva pe piața americană într-un cartel care amintește OPEC-ul), și pentru a ne asigura de aceasta, trebuie doar să privim graficele de prețuri pe termen lung la acțiunile companiilor petroliere americane vechi. Este foarte probabil ca aceștia să reziste puternic și cu succes încercărilor de salvare a minerilor independenți prin embargouri sau alte măsuri similare. Sectorul american de șist nu poate fi salvat decât de diplomația americană - în cazul în care printr-un miracol convinge Riyadhul să pună capăt războiului prețurilor.

Fluxul de știri
0