CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Guvernul are pe agendă problema reabilitării sistemului de irigare din Republica Moldova. Lipsa posibilităților de irigare a câmpurilor reduce dramatic recoltele care pot fi obținute de agricultorii moldoveni, mai ales în anii cu secetă prelungită, așa cum a fost 2019.
Dacă la începutul anilor `90 ai secolului trecut în Moldova erau irigate aproximativ 300.000 de hectare, în 2019 erau irigate doar 4.000 de hectare, potrivit informațiilor oferite pentru Sputnik de conducerea Agenției „Apele Moldovei”.
Sistemele de irigare sovietice erau proiectate pentru o rază mare de acțiune – pentru câmpurile colhozurilor și sovhozurilor. După ce pământurile au fost împărțite oamenilor, sistemele respective nu mai trebuiau nimănui. Atât doar că vechile sisteme de irigare au fost demontate, duse la „fier vechi”, dar crearea unor noi sisteme de irigare a fost o misiune peste puterile statului moldovean și ale deținătorilor de loturi de pământ.
Ministrul Agriculturii: O soluție pentru reabilitarea stațiilor de irigare
Ministrului Agriculturii, Ion Perju, a convocat recent o ședință de lucru pe subiectul „stării dezastruoase a stațiilor de irigare” din Republica Moldova.
Stațiile de irigare au devenit nefuncționale de-a lungul anilor, iar reabilitarea lor „este prioritară pentru a oferi suport producătorilor agricoli”, potrivit ministrului.
Ion Perju a anunțat că ministerul pe care-l conduce conlucrează cu Agenția Proprietăți Publice și continuă să informeze autoritățile publice locale în privința reformării sistemului de irigare, a importanței preluării în gestiune a infrastructurii de irigare, pentru renovarea ei și utilizarea eficientă în agricultură.
„Transmiterea stațiilor de irigare în gestiunea asociațiilor Utilizatorilor de Apă din localități este una din oportunitățile de atragere a investițiilor necesare renovării lor”, a scris Ion Perju într-o postare pe Facebook.
„Din păcate, în localitățile în care nu vor fi constituite asociații ale Utilizatorilor de Apă, stațiile de irigare nefuncționale ar putea fi scoase definitiv din folosință, întreprinderile lichidate”, a explicat ministrul.
Ulterior, un grup de lucru constituit din reprezentanți ai mai multor instituții de resort ar urma să determine procedura de valorificare a activelor neutilizate la întreprinderile lichidate și să stabilească modul de soluționare a problemei datoriilor acumulate de acestea.
Premierul Ion Chicu a examinat problema irigării într-o vizită la Ungheni
Stația de irigare din raionul Ungheni este nefuncțională din anul 2013. Este o mare problemă pentru o serie de localități din raion, printre care satele Florițoaia Veche, Cetireni, Moreni, Buzduganii de Jos, Buzduganii de Sus și Valea Mare.
Premierul Ion Chicu, însoțit și de ministrul Ion Perju, a efectuat săptămâna aceasta o vizită la Ungheni, pentru a identifica o cale de „resuscitare a sistemului de irigare și a-l extinde, pentru a stimula agricultura performantă”.
Premierul le-a solicitat decidenților din raion să creeze Asociația Utilizatorilor de Apă, care să preia în gestiune stațiile de irigare nefuncționale și să le reabiliteze.
La ședința convocată de premier la Ungheni au participat și responsabili de la „Apele Moldovei”, Agenția Proprietăți Publice, primarul satului Florițoaia Veche și cinci agenți economici a căror activitate constă în prelucrarea terenurilor agricole.
Managerii celor cinci firme au spus că existența unui sistem funcțional de irigare le-ar deschide mari oportunități de dezvoltare – ei ar fi în măsură să-și extindă suprafețele de plantații și să ofere noi locuri de muncă.
De ce Moldova a rămas fără stații de irigare
Comparativ cu situația din RSSM, acum este irigată doar a zecea parte din suprafața terenurilor agricole.
Sistemele de irigare din perioada sovietică erau depășite și moral, și fizic. Atât doar că acele instalații au fost distruse rapid, iar altele noi așa și nu au fost construite.
Vicedirectorului Agenției „Apele Moldovei” Radu Cazacu a explicat anterior în studioul Sputnik că, după ce în cadrul Programului „Pământ” suprafețele agricole au fost împărțite în loturi mici și transmise în proprietatea cetățenilor, sistemele de irigare sovietice, cu rază mare de acțiune, nu mai trebuiau nimănui.
„În anii `90, specialiștii Băncii Mondiale au efectuat un studiu și au calculat că ridicarea apei mai sus de 150 de metri face ca sistemul de irigare să fie nerentabil pentru consumatorul final”, deoarece crește costul apei furnizate, potrivit responsabilului de la „Apele Moldovei”.
„Noi am avut sisteme care ridicau apa până la 200 de metri. Există sisteme prin care apa ajunge la consumator prin 2-4 stații”, a adăugat Radu Cazacu.
Astfel, o parte a acelor sisteme de irigare a fost demontată și dată la „fier vechi”, iar utilizarea sistemelor care s-au mai păstrat a devenit nerentabilă.