Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Relansăm industria Moldovei: Ce plănuiesc autoritățile pentru un trai mai bun

© Sputnik / Олег Смыслов / Accesați arhiva multimediaDezvoltare industrială
Dezvoltare industrială - Sputnik Moldova
Abonare
Strategia de industrializare a Republicii Moldova până în anul 2030 urmează să fie avizată de Guvern și apoi propusă pentru consultări publice. Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat ce presupune industrializarea într-o discuție cu reporterul Sputnik.

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) i-a invitat pe reprezentanții mediului de afaceri din sectorul industrial la o discuție despre proiectul Strategiei de industrializare a țării până în anul 2030. Ședința s-a desfășurat pe 24 ianuarie. 

Tabla de șah - Sputnik Moldova
Hoție, export de cetățeni și consum de importuri: Expert, despre economia Moldovei

Proiectul, elaborat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, a fost discutat anterior în cadrul Grupului de lucru interministerial, pentru examinare și definitivare, precum și pe platforma Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.

Strategia presupune, în speță, retehnologizarea întreprinderilor, atragerea investițiilor externe și interne în industrie, dezvoltarea regiunilor, creșterea ponderii angajaților în domeniul industriei.

Potrivit MEI, documentul prevede actualizarea și interconectarea politicilor sectoriale, care vor contribui la dezvoltarea eficientă a ramurilor industriale, creșterea ponderii industriei în formarea Produsului Intern Brut (PIB), sporirea volumului exportului producției industriale, saturarea la maximum a pieței interne cu mărfuri autohtone, precum și punerea în aplicare a unui mecanism de coordonare a realizării acestor politici la nivel național.

Reamintim că, în luna mai 2019, la Chișinău a fost lansat un program-cadru destinat Republicii Moldova ce prevede sprijinul comunității internaționale pentru creșterea industrială și dezvoltarea antreprenoriatului, în scopul unei integrări depline „pe piețele Uniunii Europene și în lanțurile de valori globale”.

Respectivul proiect - Programul de țară UNIDO pentru Dezvoltare Inclusivă și Durabilă în Republica Moldova pentru anii 2019-2023 - pune accentul pe dezvoltarea capacităților de export, dezvoltarea turismului, sporirea eficienței energetice aferente proceselor industriale, dezvoltarea rurală, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, competitivitatea și inovarea, crearea locurilor de muncă și atragerea investițiilor.

Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat, solicitat de reporterul Sputnik Moldova, ce presupune procesul de industrializare sau reindustrializare a unei țări.

„Creșterea economică bazată pe reindustrializare este un concept care presupune concentrarea populației, forței de muncă în anumite centre care dispun de capacități de dezvoltare industrială. Dezvoltarea economică bazată pe reindustrializare este procesul când populația din sectorul agricol este angajată în sectorul industrial, acolo unde valoarea adăugată și salariile plătite sunt mai înalte”, a precizat Viorel Gîrbu.

Pentru moment, Republica Moldova eșuează la capitolul dezvoltării industriei, a punctat expertul economic.

„Dacă programul respectiv va contribui cumva, urmează să vedem. Spre regret, situația în regiunile Republicii Moldova este una foarte complicată, potențialul de creștere al localităților din mediul rural este unul foarte limitat și noi, din păcate, nu avem resurse să dezvoltăm acest potențial. Din acest motiv, trebuie să fim atenți și să vedem modul în care se utilizează puținele resurse disponibile”, a menționat Viorel Gîrbu.

În opinia lui Viorel Gîrbu, „economia Republicii Moldova este foarte slabă”, „sectorul industrial nu a beneficiat de suficientă atenție după anii '90 ai secolului trecut”, iar „dezvoltarea industriei locale a fost un eșec permanent”.

Astfel, a punctat expertul economic, sprijinul comunității internaționale pentru dezvoltarea industriei moldovene este „tardiv, dar foarte necesar”.

Fluxul de știri
0