Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se poate și în Moldova: Suc natural sută la sută, produs în nordul țării – Video

O simplă gospodărie țărănească din satul Grimăncăuți, raionul Briceni, fondată în 2009, a ajuns să producă suc natural de înaltă calitate. Iată cum a fost posibil.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik. Gospodăria Țărănească „LESNIC IGOR TUDOR” a fost fondată în 2009, activând în satul Grimăncăuți din raionul Briceni, fiind specializată în cultivarea cerealelor și fructelor. Dar, din 2017, întreprinderea a inițiat producerea sucului natural prin stoarcere directă a fructelor.

Igor Lisnic, unul dintre coproprietari, ne-a povestit cum a început această afacere.

Cojocăritul, o meserie care aducea bunăstare, acum pe cale de dispariție – Studiu de caz
"Noi avem un business de familie - producerea fructelor. Părinții, frații, soția, toți împreună deținem o livadă de mere, una de prune și alta de cireșe. Recent, în 2017, am procurat o linie tehnologică de producere a sucului prin stoarcere directă, tehnologie austriacă, care ne permite să producem, față de ceea ce avem noi în țară, un suc natural: mult mai calitativ, mai gustos și mai sănătos. Un suc recomandat, în special, copiilor, mamelor tinere, sportivilor, tuturor celor care își dorește un mod sănătos de viață, lucru care presupune și o alimentație sănătoasă", ne-a spus Igor Lesnic.

De ce un suc natural, obținut prin stoarcere directă, este preferabil unui suc făcut din concentrat  

L-am întrebat pe producătorul de sucuri prin ce se deosebește produsul lor de sucurile produse din concentrat, care ocupă cea mai mare parte tejghelelor din magazinele din Republica Moldova.

Cereale fără zahăr, gluten și coloranți: Povestea de succes a Angelei Sobol
"În primul rând, noi producem suc din mere de calitate înaltă. Materia primă este calitativă. Avem un control minuțios, efectuat zi de zi. Producerea este mică, respectiv calitatea putem să o menținem la un nivel înalt. Prin ce se deosebesc sucurile noastre de ce le tradiționale făcute din concentrat? Produsul nostru, sucul nostru nu conține nici un adaos. Nici un gram de apă, nici zahăr, nici îndulcitor, nici conservanți. Este pasteurizat până la temperatura de 80 de grade Celsius, ceea ce ne permite ca să păstrăm toate proprietățile benefice pentru organismul uman ce le conține fructul din care este făcut sucul: de la vitamine la antioxidanți", a menționat Igor Lesnic.

"Ceea ce ține de mere, merele sunt ale noastre, avem livezile noastre de miere. Gutuiul îl procurăm de la țărani, de la producători mici, companii mici din Moldova. Coacăza la fel o procurăm de la micii producători. După care le stoarcem, le facem suc la hala noastră de producere din Briceni", a mai precizat producătorul.

El a precizat că sucurile făcute din concentrat nu au aceste proprietăți.  

Cine dintre exportatorii moldoveni va putea ajunge pe piața din Rusia - Video
"Sucurile restabilite din concentrat nu păstrează aceste proprietăți, dat fiind că ele trec printr-o procesare multiplă. După care aceste sucuri sunt restabilite, li se adaugă apă, zahăr și mulți conservanți. Nu vreau să-i vorbesc de rău pe concurenții noștri, dar, de când am început să producem, vedem o tendință de majorare a produselor noastre, cresc vânzările în toată țara", a spus producătorul.

L-am întrebat pe Igor Lesnic care este diferența de preț dinte un suc obișnuit, făcut din concentrat, și unul natural sută la sută. El a recunoscut că "prețul este puțin mai mare decât la sucul făcut din concentrat, dar și calitatea este mult mai mare".

În ciuda faptului că, în majoritatea cazurilor, producătorii locali se plâng că nu au unde își vinde marfa, Igor Lesnic pune că pentru afacerea sa de familie piața de desfacere nu este o problemă.

Lingura de fiere: De ce UE refuză mierea moldovenească - Video
"La început, piața de desfacere a fost o mare problemă. Și asta pentru că este greu să-i dovedești la un consumator că este un produs sănătos. Doar când gustă, el înțelege că acest produs este într-adevăr unul natural. Proprietățile organoleptice nu amăgească, gustul spune totul. Piața internă este piața noastră de desfacere, inclusiv într-un șir de rețele comerciale locale, dar și în magazinele online", a spus Igor Lesnic.

El a menționat că acum negociază cu parteneri din străinătate ca să exporte sucul natural pe care îl produce în România și în Rusia.

L-am întrebat cât suc produce mica lor întreprindere de familie.  

"Linia noastră are o capacitate de producere de până la 500 de suc pe oră. Dar noi producem în funcție de cerere. Putem să producem și 500 de mii de litri pe an. Acum noi nu producem atât de mult pentru că piața internă nu are un astfel de consum", a precizat producătorul.  

În prezent, volumul anual de producție este de 100 de mii de litri de suc.

Producătorul pe sucuri naturale Igor Lesnic șia prezentat marfa la Expoziția Națională ”Fabricat în Moldova 2020”, care s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 29 ianuarie - 02 februarie 2020.